Citaten van Jan Wolkers

Uit 'Opzij', 3/2005, interview door Cisca Dresselhuys

Naar zijn evenbeeld
De mens is namelijk niet door God gemaakt naar Zijn evenbeeld, het is juist precies andersom: de mens heeft God gemaakt naar zijn evenbeeld en daarom is God zo'n kinderachtige klootzak, een man van wraak, de man die de zon liet stilstaan om de joden de tijd te geven een heel dal met tegenstanders goed te kunnen afslachten, een nare, zielige man, iemand voor wie je bang moet zijn. Zo hebben de mensen hem dus zelf gemaakt.

Uitvindsel
De hemel is sowieso een uitvindsel van mensen, omdat ze er niet tegen kunnen te moeten denken dat ze stof zijn en tot stof zullen wederkeren.

Het fundament
Zonder de bijbel zou ik een ander mens geweest zijn. Het is toch een soort indoctrinatie: je hele jeugd die verhalen te horen. En zonder die bijbel en mijn godsdienstige opvoeding had ik nooit mijn boeken gescheven. Ze vormen het fundament van mijn schrijverschap, samen met de opstandigheid, de rebellie die ik aan het geloof heb overgehouden.


Uit 'tien geboden', 'Trouw' 28 december 2002, door Arjan Visser

Noodzaak
Schrijven heeft voor mij niets met erkenning te maken, ik móét het gewoon doen. Alles wat ik heb gepubliceerd, is uit noodzaak geschreven.