Windows Defender

Windows Defender is inmiddels redelijk verbeterd en kan bij normaal gebruik van de computer volstaan voor virusbescherming. Voor oudere en relatief langzame systemen is het helaas geen optie i.v.m. de enorme systeembelasting van de module Antimalware Service Executable en de voordurende behoefte van de scanner om het systeem met scans te belasten.

Gebruik je een andere virusscanner, dan kun je Defender instellen voor af en toe een controlescan: Win-toets + I - Bijwerken en beveiliging - tabblad Windows Defender - Beperkt periodiek scannen. Maar wellicht moet je eerst Defender inschakelen (bovenaan): Windows Defender inschakelen.

Na de Creators- of Makers-update (v1703) heeft Defender meer functies. Open via Start - scroll ver omlaag naar Windows Defender - Open. (Of secundair: Start - Inst. - Bijwerken en beveiliging - Defender.) Er is een onderdeel Prestaties en status van apparaat, maar wat weergegeven wordt, is erg beperkt. Je kunt hier ook kiezen voor een schone Windows-installatie met behoud van persoonlijke bestanden en (enkele!) Windows-instellingen. Programma's zul je zelf moeten herinstalleren.

Als je klikt op Virus- en bedreigingsbeveiliging - Instellingen Virus- en bedreigingsbeveiliging kun je uitsluitingen toevoegen en verwijderen. Die bestanden of mappen of processen zullen niet langer door Windows Defender worden gecontroleerd. Als een download door het Smart Screen filter van Defender niet wordt toegestaan, zul je doorgaans i.p.v. I.E. bijvoorbeeld Chrome moeten gebruiken om het probleem te omzeilen.

Pagina gemaakt 30-12-2016, laatst bijgewerkt 11-8-2017.