Specificaties betreffende je computer

Een aantal belangrijke specificaties betreffende je computer vind je via toetscombinatie Windows-toets en Pause-toets. O.a. het apparaatbeheer en de systeembeveiliging zijn zo ook te bereiken.

Andere informatie krijg je als volgt: Start - Instellingen - Systeem - Info (onderin linker kolom). Hier vind je ook de versie van je Windows 10. Na de Anniversary-update van augustus 2016 hoort het versienummer 1607 (staat voor juli 2016) te zijn. Versie 1511 is die van voor de Anniversary-update. Na de Creators-update van april 2017 is het versienummer 1703.
Het versienummer is ook snel op te roepen door in het Windows-zoekvenster winver te typen - winver.
Nog een ingang naar versienummer: typ in Windows-zoekvenster Over uw pc - Informatie over uw pc - tabblad Info.

Kijk voor systeeminfo ook eens hier: druk Windowstoets+R - typ in zoekvak msinfo32 +Enter.

NB Eind april 2017 adviseert Microsoft niet zelf de Creators-update (Makers-update) v1703 alvast te installeren omdat dat in de praktijk problemen kan geven. Advies: wacht tot de update zichzelf aandient.
Ander punt is dat de Creators-update bij sommigen blijft hangen op 99 procent. Verbreekt in dat geval de internetverbinding en schakel die vervolgens weer in om de update te voltooien.
Overigens, Microsoft is van plan voortaan elk halfjaar, in maart en in september, met een grote update te komen en zo op langere termijn door te gaan met W10.

De instellingen van je beeldscherm: Start - Instellingen - Systeem - tabblad Beeldscherm - Geavanceerde instellingen. Full HD is 1080x1920 pixels. In het uitrolmenu zie je welke instelling voor je computer aanbevolen is. Deze instelling is afhankelijk van je grafische kaart en je beeldscherm. De grafische chip (GPU) kan onderdeel van de processor zijn, bijvoorbeeld 'Intel HD Graphics'. Leveranciers van GPU's zijn Nvidea (GeForce, de toevoeging GTX staat voor zeer snel) en AMD (Radeon). Voor beide leveranciers geldt: hoe hoger het getal van de specificatie, des te sneller.

Belangrijk voor een snelle computer:
- Processor (CPU): > 3 Ghz. Intel kent i3 (mailen en surfen), i5 (middenmoter, fotobewerking) en i7 (topmodel, videobewerking), AMD kent specificaties tussen A4 (budget, A8 als middenmoter) en A12 (de snelste).
- RAM-geheugen: > 4 Gb. (bij 64-bit) en minimaal 2, maar liever 4 Gb. (bij 32-bit). Momenteel vooral DDR3(L) en DDR4.
- Harde schijf: liefst SSD voor besturingssysteem. In de goedkoopste laptops vind je eMMC- of flashgeheugen dat veel langzamer is dan SSD. Typ apparaatbeheer in Windows zoekvenster - klik op > voor 'Schijfstations'.

Zie ook hier.

Pagina gemaakt 27-11-2016, laatst aangevuld 16-8-2017.