Malwareverwijdering

Vroegere versie van deze pagina zie hier.

Zorg voor een real-time scanner op je computer. Op zich heb je die al standaard in W10 (Windows Defender). Windows Defender start automatisch zodra er geen ander virusprogramma werkt en trekt zich automatisch terug als er wel een ander programma werkt. Panda (zie hier) of Avast (zie hier) zijn gratis scanners met gemiddeld mogelijk een wat betere bescherming. Betaalde scanners, zie hier.

Zie ook voor diverse gratis programmaatjes voor malwareverwijdering bij Downloads. AdwCleaner.exe verwijdert vooral meegeïnstalleerde toolbars uit browsers en JRT.exe (Junkware Removal Tool) is sterk in verwijdering van gekaapte zoekmachines en startpagina's. Beide worden niet geïnstalleerd, maar kunnen, indien gewenst, handmatig gestart worden door op het bestand te dubbelklikken. SuperAntiSpyware moet je wel installeren. De naam spreekt voor zich.
Malwarebytes, Eset Online Scanner en F-Secure online scanner zijn programma's die je kunt gebruiken als extra check. Malwarebytes wordt wel en F-Secure en Eset worden niet geïnstalleerd.

HerdProtect is een verzameling van 68 anti-malwarescanners in één. Er wordt in de cloud gescand. Installeer het gratis programma in een zelf gekozen directory en verwijder het door die directory te verwijderen. Het grote aantal scanners zal gemakkelijk tot valse positieven leiden. Het blijft dus zaak je gezonde verstand te gebruiken.

Pagina gemaakt 17-12-2016, laatst bijgewerkt 4-10-2017.