Systeemkopie (image)

In W10 is kennelijk de optie systeemkopie van Windows 7 nog aanwezig: Typ config in Windows zoekvenster - Configuratiescherm - Systeem en beveiliging - Back-up maken en terugzetten (Windows 7) - Een systeemkopie maken. Ik vind dat '(Windows 7)' dat erbij staat wat vreemd. Waarschijnlijk wordt met de vermelding bedoeld dat het om een oude functie gaat die is meegenomen uit W7. Na het schrijven van de systeemkopie wordt gevraagd of een systeemherstelschijf moet worden gebrand. Deze kan zo nodig gebruikt worden om het systeem te starten, waarna de systeemkopie teruggekopieerd kan worden.

Zie ook bij Herstelstation.

Om de systeemkopie te knippen en plakken naar een map of te kopiëren moeten 'administratorrechten' worden opgegeven. Klik op 'Doorgaan'. Let op: bij mij verschool het venstertje voor administratorrechten zich achter het openstaande venster en zo lukte het dus niet meteen.


Niet op elke pc werkt de Windows-optie Systeemkopie goed. Dan lukt het veelal al niet de kopie te maken. Gebruik dan de gratis versie van EaseUs Todo Back-up Free. Het bestand tb_free.exe wordt geïnstalleerd. Kies na starten van het programma de optie System Backup en maak zo nodig ook een opstartmedium (Emergency Disk) door Emergencydisk.iso te downloaden bij Microsoft PE (pre-installation environment) en het bestandje als schijfkopie te branden (rechtsklik op het bestand) of er een bootable usb-stick mee te maken.

Pagina gemaakt 5-7-2016, laatst bijgewerkt 11-8-2017.