Schone installatie Windows 10

29-12-2017: Windows 10 (nieuwste versie) downloaden: https://www.microsoft.com/nl-nl/software-download/windows10.

10-8-2017: Vanaf de Creators Update (versie 1703) is een schone installatie mogelijk met behoud van persoonlijke bestanden. Cookies, wachtwoorden, programma's en privacy-instellingen worden wel gewist, maar instellingen voor schermresolutie en -kleur, lettertypes, muis en toetsenbord worden behouden. Ga naar Start - Instellingen - Bijwerken en beveiligen - Systeemherstel - (bij Meer herstelopties) Opnieuw beginnen met schone installatie van Windows.


Typ in Windows-zoekvenster 'Opstarten' - Geavanceerde opstartopties - Opnieuw beginnen met een schone installatie van Windows
of Start - Instellingen - Bijwerken en beveiliging - Systeemherstel - Opnieuw beginnen ...

Kies 'Nu opnieuw opstarten' voor geavanceerde opstartopties als opstarten van een extern medium.

MediaCreationTool

Een installatie-dvd met Windows 10 maak je door MediaCreationTool.exe te downloaden en te starten. Sta wijzigingen aan je computer toe - ga akkoord met licentiebepalingen - kies installatiemedia voor andere pc maken (NB ook als het voor dezelfde computer is waarop je gaat downloaden!) - is het voor dezelfde pc, laat dan het vinkje bij Gebruik aanbevolen opties voor deze pc staan, de licentiecode wordt dan mee opgeslagen - anders kies taal, versie en 64 of 32 bit - kies voor usb-stick of iso-bestand - indien iso-bestand: bestand Windows.iso wordt gedownload en klaargemaakt - doe alvast een dvd in de brander - kies dvd-brander openen - na branden wordt de nieuwe dvd uitgeworpen - voltooien (is inclusief opruimen)
Wil je de installatiebestanden op een usb-stick: doe na de 64- of 32-bitkeuze een usb-stick (die gewist zal worden en minstens 8 Gb. groot moet zijn) in de usb-aansluiting - kies voor usb-flash - bevestig usb-flash - installatiebestanden worden gedownload, klaargemaakt en naar usb-stick geschreven - melding usb is klaar - klik voltooien (er wordt ook opgeruimd)
- NB: Ik las dat een optie is het bestand MediaCreationTool####.exe (#### staat voor versienummer) naar de usb-stick te kopiëren en daar te starten. Dan zou eveneens de stick voor schone Windowsinstallatie worden aangemaakt.

Als er een halfjaarlijkse update is geweest, wordt de MediaCreationTool daaraan aangepast. Tip: Zorg voor de nieuwste versie.

Pagina gemaakt 19-10-2016, laatst bijgewerkt 10-11-2018.