Brood en jodium

Vandaag is schildklierspecialist Robin Peeters (Erasmus MC) in het nieuws. De trend in sommige groepen om tegen brood eten te zijn, kan schadelijk uitpakken. Brood is een belangrijke bron van ons noodzakelijke jodium. Wettelijk voorgeschreven zit dat in bakkerszout. Tekort kan velerlei gezondheidsproblemen veroorzaken, maar belangwekkend is dat een tekort in de zwangerschap kan leiden tot hersenschade en een lager IQ bij kinderen. Wil een vrouw zwanger worden, doet ze er goed aan gewoon brood te eten, aldus de hoogleraar. Overigens kan een jodiumtekort gemakkelijk leiden tot een vergroting van de schildklier, die een operatie om de schildklier weg te nemen noodzakelijk kan maken.

Eet je geen bakkersbrood en ben je veganist, gebruik dan 150 mcg jodium per supplement per dag. Bij zwangerschap en borstvoeding 200 mcg. Supplementen op basis van kelp (zeewier) bleken bij onderzoek door de Consumentenbond niet betrouwbaar qua aangegeven dosering (Gezondgids 5/2017 pag. 40).

Pagina gemaakt 11-2-2016, laatst bijgewerkt 24-10-2017