Yoghurt

Melkconsumptie is omstreden in verband met osteoporose. Yoghurt is nog wat meer geaccepteerd.

Het vet in yoghurt is voor tweederde deel verzadigd vet. Volgens de Gezondheidsraad zouden twee porties zuivel per dag een 15 procent lagere kans op darmkanker opleveren. Dagelijks gebruik van (maar) 60 gram zou een 15 procent lagere kans geven op diabetes 2. Een verstandige keus lijkt om volle yoghurt te laten staan, evenals vruchtenyoghurts. In vruchtenyoghurts zit vaak evenveel suiker als in cola. (Almberg roomyoghurt bleek in onderzoek van de Consumentenbond, Gezondgids februari 2016, 12 procent suiker en 8 procent vet te bevatten.)

Of melkzuur links- of rechtsdraaiend is, maakt niets uit in gezondsheidsopzicht, of het stand- of roeryoghurt is evenmin.

Aan melkzuurbacteriën (probiotische bacteriën) worden wel heilzame krachten toegedacht. Darmklachten zouden verlicht worden en de weerstand verbeteren. De Europese Voedselautoriteiet EFSA vindt eventuele gezondheidsbevorderende effecten van probiotica onvoldoende bewezen.

Pagina gemaakt 24-5-2016