Citaten van Tjasse Biewinga, pacifist (1920)

Uit 'Dabar-bericht', 3.2002, 'Als Jezus wegvalt, heb ik geen weet meer van God'

Pacifist
Een pacifist is iemand die besliste voorrang geeft aan alle middelen die als voorwaarden voor vrede kunnen gelden en die zich daarvoor ook actief inzet. Dus: bestrijding van honger (honger hoeft niet) en geen overconsumptie (voedingsmiddelen, autobezit, geldovermaat, handelsmacht enzovoorts).

Geen antwoord
En natuurlijk zijn religieus denkende en levende mensen ook niet per definitie pacifistisch. Niet alleen de geschiedenis van kerken en staten, maar ook hun opvattingen nú tonen dat ondubbelzinnig aan. Daar kan ik mij heel erg over verbazen en op het waarom heb ik geen antwoord.

Vredesmens
Als vredesmens zul je vrede moeten zijn, vrede aangeven, doorgeven, beleven, laten zien, uitstralen, gewoon zo zijn dat jíj vrede bent.

Veel te woedend
Ik wil vrede in de wereld, ik wil dat mensen zijn die ze kunnen zijn. Dat het hen in potentie door God gegeven is om te kunnen worden wie ze kunnen zijn. Dat ze niet worden tegengewerkt door de omstandigheden, welke omstandigheden ook.
Je moet leren verdraagzaam te zijn ten opzichte van een wereld die niet is zoals jij meent dat ze moet zijn, zou kunnen zijn. Dát is misschien wel de zwaarste opgave die ik ken. Eigenlijk ben ik veel te woedend om ook maar iets van een vredesmens te kunnen zijn.

Menselijke woorden
Wij hebben alleen maar menselijke woorden tot onze beschikking en die woorden kunnen God niet vatten.

Pagina bijgewerkt 14 september 2002.