Uit interview 'de Volkskrant' 10-6-2006 door Pieter Broertjes en Jaap Stam
Machtshonger
De politiek is veel meer gebiologeerd door macht dan het gemiddelde bedrijf. Het bedrijfsleven is gewend naar de klant te luisteren. Als het volk de margarine niet pruimt, maak je roomboter of halvarine. De politiek heeft een soort vechthouding naar de maatschappij: het is beter, beste mensen, dat we díe kant opgaan. Machtshonger hoort daarbij.
Eeuwig zoeken
Mijn stijl is: geef bij het ene onderwerp de ene partij volledig zijn zin en bij het andere onderwerp de ander. Dan heeft iedereen een keer helemaal zijn zin. Ik heb moeite met dat eeuwige tasten en zoeken. Daardoor neem ik ook mensen tegen me in. Dat snap ik ook wel.
Kleeflaag van managers
In het ziekenhuis, de bouw, bij de Koninklijke Bibliotheek, in de gehandicaptenzorg - overal smeekt men om meer ruimte. Het zit hem in die enorme tussenlaag, die bureaucratische kleeflaag van managers, toezichthouders, statistiekmakers ... We zitten elkaar te controleren, maar er wordt geen patiënt beter van, geen boef eerder gepakt. Een onderwijzer trekt zich de haren uit het hoofd dat hij niet aan lesgeven toekomt.
Verziekt
Het zure is dat ons systeem zo is verziekt dat het onbegonnen werk is het te verbeteren. Van degenen die hun energie stoppen in het aanpassen van de regels weet je één ding zeker: ze zijn er vier jaar mee bezig en dan is het nog niet geregeld. Ik zou zeggen: probeer een brede coalitie te maken, veeg een paar departementen bij elkaar, pak een paar grote plannen aan op het terrein van de ruimtelijke ordening en voer ze uit. Houd eens op met palaveren en biedt via investeren werk aan mensen zonder uitzicht.
Vastgelopen
Het eindeloze ideologische debat over privatisering, tol heffen, Schiphol, de AOW, rekeningrijden - het is totaal vastgelopen.
Gedoe
In de politiek word je meegezogen in allerlei gedoe, daar heb ik geen zin meer in. Moet ik weer aan de Kamer uitleggen waarom die mus van het dak is gevallen in Leeuwarden. De politiek wordt bepaald door incidenten. Als de ene vulkaan niet uitbreekt, breekt de andere wel uit. Iedereen buitelt over elkaar heen. Vandaag is het Hirsi Ali, morgen is het weer wat anders.
- -