Citaten van Marten Toonder (1912)

Uit 'Levensfilosofie', interview 'Trouw' 6 september 2003 door Marieke van Willigen

Wat is geluk?
Als je een balans hebt gevonden tussen het goede en het kwade. Elke geest heeft aanleg voor het zoeken naar evenwicht. Maar het evenwicht kan zo erg verstoord worden, dat je het geluk niet meer terug kunt vinden.

Wat is de zin van het leven?
Je bent geboren om je ontwikkelen. Je moet je vormen tot een persoonlijkheid die zich goed verhoudt tot andere individuen. Je moet van anderen leren, zodat de kwaliteit van leven groeit.

Bijzonder moeilijk
Als mens heb je één ziel en één geest. Eén ego. En dat moet je leren kennen. Dat is bijzonder moeilijk, want mensen interesseren zich meer voor materie, voor wat mooi is en wat lelijk. Maar materie is zonder geest. Ik heb gemerkt dat alle godsdiensten hetzelfde zijn. Ze streven allemaal hetzelfde doel na: broederschap.

Weer verder
Je gaat, als je incarneert, weer verder waar je geëindigd bent. Ik zal terugkomen op de plaats die ik verdiend heb. Misschien heb ik wel niets verdiend, maar ik heb mijn best gedaan.

In een proces
God is dus niet persoonlijk. Hij is een allesomvattende Geest. Iedereen heeft een stukje van hem in zich. Mensen hebben een sterk gevoel van wat goed is en wat fout. Soms kan je geest ziek zijn. Ik denk dat je mag stellen dat gedeelten van God soms ziek zijn. God zit ook in een proces, misschien zelfs een evolutieproces.

Pagina bijgewerkt 6 september 2003.