Antivirussoftware W10

Zie ook hier.

mrt. 2023: Consumentengids maart 2023, Bitdefender Internet Security, € 20,-- en de gratis versie Bitdefender Antivirus Free Edition (met wat reclame).

nov. 2022: Digitaalgids nov./dec. 2022, Bitdefender Internet Security, € 23,95 en de gratis versie (met wat reclame), F-Secure Safe, gratis bij verschillende providers

februari 2022: Consumentengids maart 2022, best Bitdefender Internet Security (€ 25,-- voor 1 PC) gevolgd door gratis Kaspersky Cloud Security Free*) en de voor klanten van een aantal providers ook gratis F-Secure Safe. Windows Defender overigens beschermt ook goed, maar niet tegen phishingwebsites en het geeft ook te veel vals alarm.

januari 2022: Nieuwsbrief Digitaalgids (Consumentenbond): (gratis) Kaspersky Security Cloud Free (2022)*).
NB: Norton en Avira installeren ongevraagd via hun antivirusprogramma een cryptominer. Niet doen!

11-2021: Consumentengids nov./dec. 2021, best met het oog op phishing de gratis Kaspersky Security Cloud Free*) en de via een aantal providers eveneens gratis F-Secure-Safe.

9-2021: Consumentenbond, beste gratis scanners AVG Antivirus Free (2021) en Bitdefender Antivirus Free Edition (2021). Ook Windows Defender presteert goed!

24-2-2021: Consumentengids maart 2021, beste twee Bitdefender Internet Security en Eset Internet Security, beste gratis scanner: Kaspersky Security Cloud Free*). Ook goed de voor KPN- en Ziggoklanten gratis F-Secure.

Tip: Installeer de gratis scanners Avast en AVG d.m.v. aangepaste installatie, waarbij je de browserextensie voor SafePrice (en eventueel andere extra's) uitvinkt.
Zie ook onderaan pagina! Of verwijder de extensie na installatie.

februari 2020: Digitaalgids Nieuwsbrief, alsook Consumentengids april 2020, beste Avira Antivirus Pro 2020 (€ 25,--), direct gevolgd door het gratis Avira Free Security Suite 2020 (toont reclames). Verder Kaspersky Internet Security 2020*), Eset Internet Security 2020 en het gratis Avast Free Antivirus 2020.

juni 2019: Digitaalgids Nieuwsbrief, beste het betaalde Bitdefender Internet Security 2019, direct gevolgd door het gratis Avast Free Antivirus 2019.

maart 2019: Digitaalgids 2/2019, advies opnieuw Bitdefender Internet Security (betaalde versie), beste koop Bitdefender Antivirus Free Edition (de gratis versie)!

augustus 2018: AV-test: Avast Free 18.5. Maar ook Windows-Defender presteert goed!

juli 2018: Digitaalgids 4/2018, advies Bitdefender (betaalde versie), beste koop de gratis versie!

mei 2018: Digitaalgids: Bitdefender Free. Download het bestand en volg de stappen lager op de pagina. Zet de reclame voor de betaalde versie uit via Accountinfo.

maart 2018: ComputerIdee 8/2018: Kaspersky Lab*) (met bescherming tegen ransomware).

maart 2018: Consumentengids, beste koop de gratis versie van Bitdefender (Engelstalig).

januari 2018: Aanrader als gratis virusscanner is in de Digitaalgids van de Consumentenbond van januari 2018 Avira. Het presteerde in de test van december 2017 veel beter dan Windows Defender, dat slecht beschermde tegen reclamesoftware en phishing-websites.

december 2017: Een artikel in ComputerIdee 2018/1: De betaalde programma's bleken allemaal goed qua veiligheid. Ze hebben allemaal extra's die niet direct met virusveiligheid te maken hebben. Ze belasten het systeem zomaar meer dat een gratis programma dat alleen aan virusveiligheid doet. Daarvan zijn goed: Windows Defender (ingebouwd in W10), Kaspersky Free*), Avast (NB Installeer de extra's niet, haal de vinkjes weg!), Bitdefender Antivirus Free (NB Aanmaken van een account is vereist.) en AVG (NB Laat het extra 'SafePrice' maar liggen of zet het uit.)

oktober 2017: Op https://www.kaspersky.nl/downloads is (onderaan de pagina) een gratis Nederlandse versie van Kaspersky*) te downloaden. Kaspersky kwam doorgaans goed uit de tests. Is Russisch.

mei 2017: De Consumentenbond adviseert in de minigids 'Veilig online' een scanner zonder firewall. De Windows-firewall volstaat. Wil je een gratis scanner, kies dan of voor de in Windows ingebouwde, of voor de iets betere AVG of Avira. Je betaalt voor deze laatste twee scanners met privacy, reclame en eventueel aangepaste startpagina's. F-Secure, gratis bij Ziggo, Kpn en XS4All, werkt even goed.

april 2017: Uit PC Active van HCC april/mei 2017: Gratis bescherming? Kies Sophos Home (Engelstalig) dat geen opdringerige meldingen geeft. Of, als je provider (Xs4All en Ziggo) dit biedt: gebruikt F-Secure. Het betaalde Eset Multi-Device Security is een aanrader om de extra ransomware-bescherming (60 euro voor 3 licenties). Ook Norton Security Premium scoort goed (60 euro voor 10 licenties).

april 2017: In de laatste testronde van testlab AV-Test haalt het pakket Security Essentials een zeer goede score. De test is uitgevoerd op Windows 7. Maar Security Essentials is in Windows 10 een onderdeel van Windows Defender. Verwacht mag worden dat de scores voor dit besturingssysteem ook positief zijn. En nu maar hopen dat Microsoft de goede resultaten vast kan houden.

februari 2017: De Consumentenbond onderzocht eveneens virusscanners. Beste koop Norton Security Standaard (3.0) (met goede bescherming tegen ransomware en met goede firewall), gevolgd door Kaspersky Internet Security 2017 (met de beste antivirusfunctie, maar met matige firewall). Beste gratis scanners: AVG Antivirus Free (2017) en Avira Free Antivirus (2017). AVG kaapt tegenwoordig kennelijk je startpagina's en zoekmachines. Beide gratis scanners installeren ongevraagde en onnodige items mee. Microsoft Windows 10 Defender scoorde de op één na laagste plaats. De slechtste score was voor McAfee Antivirus Plus (2017).
Uit het onderzoek komt verder dat de firewall van bijna alle pakketten niet beter is dan die van Windows. Op zich kun je dus volstaan met een virusscanner.

februari 2017: 'Computer easy' testte 22 virusscanners voor de pc/laptop op 100 computers. Beste: Kaspersky Anti-Virus 2017, gevolgd door BitDefender Internet Security, Symantic Norton Security Standard, Trend Micro Internet Security en F-Secure SAFE. De beste gratis scanner was Quihoo 360 Anti Virus. Interessant is de herkenning van zero-day exploits (splinternieuwe virussen). De beste scanner herkent hiervan 100 procent, de op dit punt slechtste (Microsoft Windows Defender) 90,53 procent. Voor bekende virussen is dat respectievelijk 99,99 procent en 94,65 procent (Comodo Internet Security Premium). Op de laatstgenoemde na zitten alle scanners hier boven de 99 procent. Ook handig om te weten: Per scanner is het prestatieverlies (vertraging) van het systeem gemeten in procenten. Op oudere hardware ligt dit tussen 8,53 procent (Kaspersky) en 26,33 procent (Windows Defender). Op nieuwe hardware tussen 10,01 procent (Avira Antivirus Pro) en 45,67 procent (eScan Internet Security Suite).

januari 2017: Windows Defender is langzaamaan een redelijk goede scanner. Hij is standaard aanwezig in W10 en schakelt zich automatisch in als er geen andere scanner (meer) geïnstalleerd is. Voor oudere en relatief langzame systemen is het helaas geen optie i.v.m. de enorme systeembelasting van de module Antimalware Service Executable en de voordurende behoefte van de scanner om het systeem met scans te belasten.

In ComputerIdee nr. 1 (13-27 december 2016) zijn goedkopere en gratis virusscanners bekeken. Bitdefender Antivirus Plus en Norton Security Standaard scoren goed als budgetscanners. Het gratis Sophos Home (sophos.com) scoort goed, ook al omdat het niet aandringt een betaalde versie te nemen. Je moet wel een account aanmaken. Als veilige scanners komen Bitdefender, F-Secure, Kaspersky, Norton en Trend Micro naar voren.

In Computereasy 131 (april 2016) zijn betaalde en gratis scanners getest onder Windows 10. Avira (betaalde versie), Bitdefender, Kaspersky en Symantec Norton eindigden gezamenlijk aan de top. Avast was de best scorende gratis scanner.


Malwarebytes is een goed gratis alternatief antivirusprogramma dat je installeert en activeert voor een extra scan (second opinion) van je computer. Het programma geeft in de gratis versie geen real-time-bescherming. Klik voor gebruik even bij Scanstatus op Updates: Actueel om te zien of er nieuwe virusdefinities zijn.
Hetzelfde geldt voor de ESET Online Scanner. Je downloadt het .exe-bestand (esetonlinescanner_enu.exe, klik op de site op 'Scan now') en dubbelklikt het om de scan eenmalig uit te voeren. Zie ook hier.

Als je real-time-scanner een steek heeft laten vallen, moet dit door deze twee scanners na elkaar te activeren zeker boven water komen.

Oudere gegevens zie hier.


*) 1-4-2022: De FCC, Federal Communications Commission in de VS plaatste Kaspersky-software op de zwarte lijst. Politiek of gevaarlijk?
5-2022: De Consumentenbond (Digitaalgids mei/juni 2022) heeft Kaspersky eveneens in de ban gedaan.

-

Pagina gemaakt 17-5-2016, laatst aangevuld 2-3-2023.