Geen beeld, zwart scherm

Zie ook hier.

Sedert enkele maanden, zomaar: opstarten - bios-scherm zichtbaar - Windowssymbool gevolgd door draaiend cirkeltje zichbaar - daarna, pal voordat aanmeldscherm moet komen, wordt en blijft het scherm zwart. Er is dan ook geen schijfactiviteit meer. Dit gebeurde in Windows 10 versie 1909 en gaat door in versie 2004.
Ik forceer een herstart door de aan-uitknop ingedrukt te houden. En soms is een tweede herstart nodig. En zie: beeld is terug.
Inmiddels lijkt me duidelijk dat dit gebeurt rond de installatie van updates, bijvoorbeeld als een update is gedownload en nog niet geïnstalleerd. Dus in elk geval ook op of na de tweede dinsdag van de maand.

Inmiddels kreeg ik na een tweede herstart een keer een blauw scherm met 'Video TDR Failure - mislukt atikmpag.sys'. Het betreft een zogenaamde stopcode. Na een derde herstart ging het weer normaal. Ik ben er nog niet uit en het probleem levert nog geen onoverkomelijke problemen.

Ik googelde op 'zwart beeld' en vond dit: Druk Caps Lock of Num Lock om te zien of het statuslampje boven de toets gaat branden. Bij mij is dat niet het geval. Zo ja, vernieuw het scherm door vier toetsen tegelijk in te drukken: Windows-Ctrl-Shift-B. Dat zou ook een oplossing kunnen zijn.

Nog een optie vond ik: Ctrl-Alt-Delete. Dan zou de Aan-uitknop zichtbaar moeten worden. Wat bij mij niet het geval is!

Pagina gemaakt 18-5-2020, laatst bijgewerkt 27-7-2020.