Onderhoud Windows 10

Windows 7 hier

1. Zorg altijd voor een (recente) externe back-up van je persoonlijke bestanden.
2. Een check van je systeem is snel uitgevoerd op scancircle.com. Download het programmaatje. Je hoeft het niet te installeren, maar kunt het direct uitvoeren. Hieruit is in grote lijnen de staat van onderhoud van je computer op te maken. Let op de horizontale balk bovenin het venster, waarin je kunt kiezen voor bijvoorbeeld een samenvatting of voor adviezen.
3. Als je sofwareproblemen vermoedt, kun je eerst je schijf op fouten controleren: Verkenner - deze Pc - rechtsklik op schijf met besturingssysteem - Eigenschappen - tabbl. Extra - Controleren. (Als het besturingssysteem op deze schijf staat, kun je de schijfcontrole plannen. Start de computer daarna opnieuw op.) Optimaliseren heeft in geval van SSD-schijf geen zin!
4. Schijfopruiming: Verkenner - deze Pc - rechtsklik op schijf met besturingssysteem - Eigenschappen - tabblad Algemeen - Schijfopruiming en/of gebruik CCleaner, zie bij Downloads.
5. Als je last hebt van overtollige browserbalken: AdwareCleaner, zie bij Downloads.
6. Het is zinvol periodiek meer dan je real-time antivirusprogramma naar je computer te laten kijken. In de eerste plaats komt in het algemeen Malwarebytes daarvoor in aanmerking. Laat Malwarebytes een volledige scan van je systeem doen en ruim alle gevonden narigheid op. Een tweede optie is de Eset Online Scanner, die niet geïnstalleerd hoeft te worden, zie hier. Zie voor beide bij Downloads.
7. Vermoed je spyware of wil je zeker weten dat je geen spyware hebt: Superantispyware, zie bij Downloads.
8. Start na (een selectie uit) deze stappen Windows opnieuw op.
9. Als vervolgens Windows naar behoren werkt, maak je na één of twee dagen een systeemback-up, zie hier.

Ouder overzicht (W7) hier en hier.

Pagina gemaakt 16-12-2016, laatst gewijzigd 27-7-2020.