Windows: upgrade naar Windows 10

29-12-2017: De gratis upgrade naar W10 lijkt na 31-12-2017 te stoppen, alhoewel deze geluiden eerder geklonken hebben! Windows 10 (nieuwste versie) downloaden: https://www.microsoft.com/nl-nl/software-download/windows10.

Als je besluit de upgrade naar Windows 10 te doen, kan het gebeuren dat het proces je veel te vroeg vraagt om eventueel 's nachts verder te gaan. Omdat het proces dan wellicht nog een aantal malen om je reactie zal vragen en dus stopt, is dit soms voorkomende vroege aanbod niet zinvol. De volgende morgen zul je merken dat e.e.a. niets opgeschoten is. Hinderlijk!

Pas bij het uiteindelijke proces 'Upgrade van Windows uitvoeren', waarbij je midden op je scherm in een cirkel groot het percentage ziet, kan het bij een langzame computer zinvol zijn om het werk bijvoorbeeld 's nachts te laten doen.

Na de upgrade kun je kiezen voor standaardinstellingen die hier 'Expresinstellingen' heten. Als je kiest voor 'Instellingen aanpassen' krijg je een scherm met vijf persoonlijke instellingen die je, indien gewenst, allemaal kunt uitzetten. Daarna volgen meer velden met persoonlijke voorkeuren. Je zult wat nieuwe apps (programma's heten in W10 apps) als standaard-app aangeboden krijgen en je kunt hier al dan niet gebruik van maken. Je kunt ook klikken op 'Ik wil zelf mijn standaard-apps kiezen'. Vink daarna de alsnog geplaatste vinkjes bij de nieuwe apps uit.

Ik heb nu op drie computers Windows 7 geüpgraded naar Windows 10 en driemaal werkte het antivirusprogramma niet meer, moest gedeïnstalleerd en opnieuw geïnstalleerd worden. Op twee van de drie computers krijg ik de microfoon (eenmaal ingebouwd en eenmaal in de webcam) niet meer open, alhoewel het apparaat correct heet te werken. In de derde computer was het een heel gedoe om de camera van de (ingebouwde) webcam in Skype weer goed te krijgen.

Pagina gemaakt 13-6-2016, laatst aangevuld 29-12-2017