Verkenner of Windows Verkenner

De Windows Verkenner is (ook) te starten door de toetscombinatie Win-E.

In Windows 10 is de Verkenner erg complex geworden, te vergelijken met Word. Voor de gewone gebruiker zijn er te veel opties en voor je er erg in hebt worden mappen gekopieerd of verplaatst. Behoedzaamheid is zeker geboden.

Aan de Windows Verkenner is van alles in te stellen. In de linker kolom kun je mappen vastzetten in 'Snelle toegang' door rechts op de desbetreffende map te klikken en dan op 'Aan snelle toegang vastmaken'. Voortaan zie je een prikker naast het gekozen item. Op dezelfde manier kun je vastgezette mappen 'Van snelle toegang losmaken'.

Helemaal bovenin de Verkenner zie je de werkbalk Snelle Toegang met de knoppen Eigenschappen en Nieuwe map (maken). Via het pijltje omlaag naast Nieuwe map moet je de werkbalk met zelf gekozen opdrachten uit kunnen breiden, maar ik zie (nog) niet hoe dit gaat.

Het lint horizontaal bovenin de Verkenner is verdeeld in de tabbladen Bestand, Start, Delen en Beeld. Het lint is o.a. rechtsboven in het scherm te minimaliseren door op het pijltje omhoog naast het vraagtekentje te klikken. Het pijltje komt dan omlaag en het lint komt weer terug door daarop te klikken.

In het tabblad Beeld kun je kiezen voor Detailvenster en Voorbeeldvenster. Bij bijvoorbeeld foto's zie je in de rechter kolom respectievelijk de details of de voorbeeldfoto. Voor verborgen mappen en bestanden zie hier.

Mooi is de zoekfunctie. Selecteer de schijf of map waarop/waarin je wilt zoeken en typ in het zoekvak rechtsboven (naast de adresbalk) onder het lint de bestandsnaam of de tekst waar je naar zoekt. Zie hier om ook inhoud te laten indexeren.

Klik bovenin de linker kolom eens rechts op 'Snelle toegang' en kies Opties. In tabblad Algemeen kun je o.a. het weergeven van recent gebruikte bestanden en/of mappen uitzetten.

Pagina gemaakt 2-7-2016, laatst aangevuld 22-10-2017.