VPN

Update 10-9-2020: De enige veiligheidswinst van VPN doet zich voor bij gebruik van openbare wifi. Je weet nooit zeker of je de wifi-eigenaar kunt vertrouwen. Of een hacker kan het netwerk van bijvoorbeeld je hotel 'kopiëren'. Je bankapp en sommige andere apps versleutelen de datastroom overigens zelf, zodat je hiermee weinig risico loopt. Je mobiele internetverbinding (4G, 3G) is wel veilig.


VPN is een systeem van encryptie (versleuteling) in de data-overdracht in netwerken. Wil je extra privacy tijdens het surfen, dan kun je je op een VPN-dienst abonneren. Vooralsnog is een andere en gratis optie om Opera als bowser te gebruiken. Die is er ook voor Android. Het instellingenmenu zit o.a. onder de knop helemaal links bovenin. Kies Instellingen - schakel VPN in. Dit werkt tevens om geo-blocks te omzeilen.
Volgens ingewijden is een gratis VPN nooit gratis. Niet duidelijk is hoe het verdienmodel van Opera werkt. Sommigen adviseren om bij deze gratis VPN dan ook voorzichtig te zijn met persoonlijke data.

-

Pagina gemaakt 26-12-2016, bijgewerkt 10-9-2020.