Woordenlijst

In de ict (informatie- en communicatietechnologie) steken voordurend nieuwe termen en afkortingen de kop op. Hieronder wil ik wat ik nieuw tegenkom opsommen:

- Bundleware: rotzooi die, als je de vinkjes niet weghaalt, met gratis programma's wordt meegeïnstalleerd

- Crapware: rotzooi die, als je de vinkjes niet weghaalt, met gratis programma's wordt meegeïnstalleerd en ongevraagde software die meegeleverd wordt op nieuwe Windows-computers. Om te weten of een programma verwijderd kan worden, kan het programmaatje 'Should I remove it' helpen, zie www.shouldiremoveit.com helpen.

- Cryptoware: Virussen als CryptoLocker en Reveton die je eigen bestanden versleutelen en losgeld vragen om dat te verhelpen. Betalen is niet wijs, maar soms de enige optie je bestanden eventueel terug te krijgen, al is dat nooit zeker. Probeer deze ellende te voorkomen door systematisch back-ups te maken en door in mails van onbekenden geen links aan te klikken, alhoewel ook zonder aankondigingsmail websites gekaapt en besmet kunnen zijn. Zie voor actuele gijzelsoftware politie.nl en voer als zoekterm 'cryptoware' of 'ransomware' in. Of kijk op no more ransom. Op bleepingcomputer staat een overzicht van bekende cryptoware. Verwijder de malware of ga terug naar een vroeger herstelpunt en plaats vervolgens je back-ups terug.

- Exploit (van het werkwoord exploiteren) is een stukje software dat gebruik maakt van een bug of kwetsbaarheid in de software van een apparaat (computer) om daarop taken te doen uitvoeren of daarvan de controle over te nemen.

- Hijacker: meegeïnstalleerde software die bijvoorbeeld je startpagina's kaapt.

- PUA zie PUP

- PUP's Potentially Unwanted Programs, ook wel PUA: Potentially Unwanted Application

- Ransomware: Virussen die de toegang tot de computer blokkeren en betaling eisen om te deblokkeren. Het bericht kan zich voordoen als komend van bijvoorbeeld de politie. Betalen is zinloos! Probeer te verwijderen, zie Malwareverwijdering. Kijk of op https://www.nomoreransom.org/ een oplossing te vinden is. Lukt dit allemaal niet, ga terug naar een vroeger herstelpunt of herinstalleer de computer. Zie ook hierboven bij cryptoware.

- Scam: als je zogenaamd bijvoorbeeld door Microsoft wordt gebeld en er wordt gevraagd naar een bepaalde site te gaan waar je dan besmet wordt met rotzooi die je weer kwijt zou raken door te betalen.

- Scareware: software die zogenaamd illegale activiteiten op uw computer heeft ontdekt die die chanteert om 'betaling' te krijgen.

- Spoofing: het vervalsen van kenmerken met als doel om tijdelijk een valse identiteit aan te nemen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om e-mail, website, url, IP-adres, telefoonnummer en biometrische kenmerken (foto). Ook zijn er computervirussen die e-mail-spoofing gebruiken om zichzelf te verspreiden. Het virus gebruikt een ander adres dat het op de geïnfecteerde computer heeft aangetroffen als afzender.

- Wangiri fraude: misleiding waarbij mensen een gemiste oproep van een buitenlands betaalnummer (als 0900!) terugbellen tegen hoge kosten. De fraudeur laat de telefoon kort overgaan (spooktelefoontje) en hoopt op terugbellers. De telefoon wordt dan bijvoorbeeld meteen opgenomen, maar je blijft de oproeptoon horen of je wordt op andere wijze aan de lijn gehouden. De enige manier om kosten te voorkomen is het bij onbekende oproepen uit het buitenland vooral niet terugbellen.

-

Pagina laatst bijgewerkt 5-2-2018.