Verder op deze site

Zijn pagina's van deze site mogelijk in je browsercache opgeslagen? Druk toets F5 of of ↻ om te vernieuwen!

© copyright

derdewereldproject: Haïti, steun gevraagd!

hulpverleningsitems

mailetiquette

tweets op twitter (back-up)

webmaster, iets over mezelf

Doorzoek deze site

tijdelijk: Het Potlood (PowerPoint)

Tips

Basistips fotografie, Computertips

- Gebruik F5-toets of ↻
Vind je op een pagina verwachte of aangekondigde informatie niet, dan kan het zijn dat je browser de pagina niet van internet, maar vanaf je eigen harde schijf haalt, waarop hij in dat geval eerder is opgeslagen. Druk dan de F5-toets of ↻ in om de pagina vanaf internet te vernieuwen (↻ ook op telefoons, ↻ zit daar wellicht 'onder' de drie puntje of streepjes). Een (krachtiger) harde refresh doe je in Windows met de toetscombinatie Ctrl-F5. (Hoe dat in Android gaat, weet ik nog niet.)

- In Internet Explorer kun je via de menubalkknop 'Beeld' en dan 'Tekengrootte' de grootte van de letters op de pagina's 'oude stijl' aanpassen zonder dat de weergave van de foto's verandert. In Firefox: menubalk Beeld, dan Zoomen en zet een vinkje voor 'Alleen tekst zoomen'. Voor de standaardlettergrootte, ga naar menubalk Extra, dan Opties, tabblad Inhoud en kies een andere standaardlettergrootte. In Chrome: klik op de knop Chrome aanpassen (rechtsboven), kies Instellingen en onderaan de pagina die je dan krijgt Geavanceerde instellingen. Wat lager op die pagina vind je dan het kopje Webinhoud. Hier kun je de lettergrootte en het zoompercentage instellen. Houd i.v.m. de weergave van foto's het zoompercentage liefst op 100 procent.

- Gebruik bij bekijken foto's eventueel toets F11 om naar volledig scherm (en terug) te gaan.

- Dvd-spelers kunnen doorgaans geen HD-videobeelden aan, ook niet in 720p. Dvd's werken met S(tandaard)D 576p. Blu-ray kan HD uiteraard wel aan.

- Daarnaast is iedere video op YouTube ook te downloaden. Zie hier.
Downloadlocatie bepalen.

Video's kijken op YouTube

Als je op YouTube video's bekijkt zijn een paar dingen belangrijk om te weten:

- In sommige video's geeft YouTube een wegklikbaar reclamebalkje weer i.v.m. auteursrechten van de muziek.

- Weet je schermresolutie. Als je linksonder op je scherm op 'Start' klikt, kun je direct daarboven 'beeldschermresolutie' als zoekterm invoeren. (Of ga via configuratiescherm - vormgeving en persoonlijke instellingen - beeldscherm naar schermresolutie.) Je krijgt dan een venster met bijvoorbeeld 'resolutie 1920 x 1080'.

- Druk rechts onder in het YouTube-venster op het tandwieltje. Kies hier de hoogst mogelijke bijbehorende resolutie. Het is niet zinvol hier een hogere resolutie te kiezen dan je beeldscherm aankan. Klik daarna op het meest rechtse 'blokje' naast het tandwieltje om naar weergave op volledig scherm te gaan. (Druk knop Esc om terug te gaan naar het kleine YouTube-venster.)

- Als je verbinding niet snel genoeg is of de server van YouTube te druk of je computer te traag, kan het beeld gaan haperen. Kies dan één resolutie lager. Je weergave zal minder scherp worden.

Zoeken naar een bepaald kanaal? Zoek naar trefwoord(en),kanaal (of channel). Zoeken naar een complete film: trefwoord(en),film (of movie).

- Sneltoetsen bij afspelen video's:
Spatiebalk: pauzeer/hervat afspelen
j-k-l: j: 10 seconden terug, k: pauzeer/hervat, l: 10 seconden vooruit
m: demp geluid
cijfer 0: ga naar begin
cijfers 1 t/m 9: ga naar 10, 20, 30 etc. procent
f: video schermvullend en terug

- Autoplay (automatisch volgende video afspelen) vervelend? In het standaard YouTube-scherm zie je rechts van de spelende video een lijstje aanbevolen video's. Zet de schuifregelaar hier dirct boven op uit.

Video's downloaden van YouTube

Let op: veel rottigheid in deze hoek!
Advies per 4-2-2020: Installeer in Firefox de Add-on Easy YouTube Video Downloader Express. Deze werkt goed en zonder rottigheid.

Oudere gegevens:
19-1-2017: Downloaden via de website https://www.downloadvanyoutube.nl/ kan ook. Voer de link naar het gewenste filmpje in in het zoekvenster. NB 4-2-2020: Het invoeren van een videolink leidt slechts naar een te downloaden .exe-bestand.

10-8-2017: Nog een website: YouTube Converter. Virustotal-score 1/72. Plak de url, kies een instelling en klik op Download. Bij mij ontbtak (feb. 2020) de startknop en ik kon dus niets.

30-12-2017: Uit ComputerIdee 2/2018: aanrader voor o.a. videodownload, o.a. van YouTube: aTube Catcher van www.atube.me. Echter: Score in Virustotal 5/67 en op 4-2-2020 zelfs 11/70, dus te veel.

feb. 2020: Apowersoft, gratis beperkte opties. Kopen zonder die beperkingen: € 70,-- (levenslang updates).

Videolink maken voor bepaald startpunt

Pauzeer de video waar je link moet beginnen - rechtsklik in het videovenster - Video-url kopiëren vanaf huidig tijdstip - plak de link waar je wilt.

Veiligheidsmodus YouTube

Soms speelt YouTube video's niet af omdat de veiligheidsmodus is ingeschakeld. Schakel deze uit onderaan op een gewone YouTube-pagina en klik op 'Opslaan'. Ik merkte dat totaal onschuldige video's kunnen worden geblokkeerd bij ingeschakelde veiligheidsmodus.

Computertips, Basistips fotografie