Ruimterotsen

Zo'n oorlog is niet zomaar even wat. Veel vluchtelingen uit Oekraïne zijn in de Europese landen opgevangen. Nu komen er de vluchtelingen uit Rusland bij. En opnieuw wordt gedreigd met kernwapens. Oorlogsrecht, zo constateren we, bestaat niet. In deze oorlog wordt met vuur gespeeld, nucleair vuur. Eén misrekening of misverstand zou zomaar tot een catastrofe kunnen leiden. En nog menen sommige landen dat het verstandig is met spoed nieuwe kernenergiecentrales te bouwen. De angst regeert, maar niet de angst voor nieuwe risico's.

Los van de oorlog hebben we een vluchtelingenprobleem dat we niet adequaat op willen lossen. Als altijd wordt geroepen om een snellere procedure, maar dat is niet wat we willen. Vertraging willen we, vertraging in het onherroepelijk groter wordende probleem, zodat we de onbeheersbaarheid ervan zo lang als mogelijk kunnen ontkennen. De gelukszoekers die zich met de ontheemden vermengen appelleren aan onze rijkdom omdat de kloof tussen arm en rijk bijna onoverbrugbaar is geworden. In onze westerse beschaving bouwen we inmiddels stevig door aan net zo'n kloof tussen eigen verschillende bevolkingsgroepen. We werken aan een alles of niets samenleving, waarin soms ook nog de rijkdom van de één tot stand komt ten koste van anderen.

We schieten op een ruimterots om die van baan te doen veranderen. Maar verandering van onze eigen richting zit er maar weinig in, lijkt me.


- - -

Pagina geschreven 27-9-2022.