foto 5-4-2003

foto 'een hand waaraan je je kunt toevertrouwen', 5-4-2003

In Gods schaduw

De kop van een overlijdensbericht in de krant: 'Wie in de schaduw Gods mag wonen, hoeft niet te vrezen voor de dood.' Het lijkt me een mij onbekende vertaling van de aanhef van Psalm 91. De tekst trof me. In Gods schaduw wonen. 'De Allerhoogste' staat er in de vertaling die ik ken. Wonen in de schaduw van de Allerhoogste. Wie zou dat niet willen. Dan heb je altijd een vader of moeder die voor je zorgt. Dan is er altijd een hand waaraan je je kunt toevertrouwen. Je leeft in de schaduw van God.

Maar we leven in een wereld waarin de Allerhoogste niemand anders is dan het geld. Zo lijkt het mij althans. Mammon heette dat in vroeger tijd wel, de God van het geld. Die heeft met hebzucht te maken. En doen we daar niet allemaal aan? Hoe vaak laten we niet ons handelen of niet handelen bepalen door geld? Heel onze planeet lijdt daar inmiddels onder. Als het zo is dat de aarde aan ons is toevertrouwd, hoe zorgen we dan voor haar? Is het zorg als we alles wat maar mogelijk is aan onze planeet onttrekken? En waartoe doen we wat we doen en doen we niet wat we zouden moeten doen? Alles wat we bezitten, zullen we ook weer los moeten laten, vroeger of later, abrupt of in glijvlucht. De dood zal ons inhalen, zoveel is zeker. Daar is geen geloof voor nodig.

Wat mooi om in de schaduw van die andere God te mogen wonen. Dan heb je niets te verliezen op het moment dat je je lichaam af moet leggen. Dan hoef je ook niets na te laten. Dan kun je je leven leven in vertrouwen. En daarbij hoort geen angst.


- - -

Pagina geschreven 9-2-2021.