Mag dat: file veroorzaken?

Een vraag die zomaar weer actueel is nu boeren iets willen in verband met een stikstofbesluit. Nee, file veroorzaken mag niet, maar als je het georganiseerd doet, mag het wel. Zo lijkt het te zitten. Dat is soms knap lastig.

Het is jaren geleden en ik stond langdurig stil in een file door blokkerende vrachtwagenchauffeurs op de A12. Ik raakte in gesprek met de bestuurder van de auto achter me. Hij had zijn ouders bij zich en was op weg naar Schiphol. De ouders waren zoveel jaar getrouwd geweest en als kinderen hadden ze voor hen hun eerste buitenlandse reis bij elkaar gespaard. De man had besloten na oplossing van de file de eerste afrit te nemen om eventuele volgende snelwegblokkades te omzeilen en hoopte dan via secundaire wegen de nog af te leggen 90 kilometer vlot te kunnen rijden. Toen ik hem naderhand belde, bleek dat niet gelukt en was de reis van zijn ouders afgeblazen, zonder enige financiële vergoeding. De man noemde het 'verdrietig'. Er waren geen plannen in de familie om het geld opnieuw bij elkaar te brengen.

Vanmiddag was het in of rond Zwolle bal door tractoren. Een kleindochter had een ongeluk en wachtte daar op vervoer naar de dokter. Haar stiefvader onderbrak daarvoor zijn werk en liep vast in de file. En we zijn er nog niet: Overmorgen heb ik 's morgens een afspraak met de huisarts van mijn langzaam stervende vader. Ik hoor nu dat de boeren die dag weer de weg op zullen gaan. Ik moet me voorbereiden om via secundaire wegen de autowegafstand van 115 kilometer te overbruggen.

Is het niet gek dat als je blokkades organiseert, dat het dan mag zonder enige zorg voor wie je daarmee direct dupeert? Ik vind het vreemd.

- - -

Pagina geschreven 14-10-2019.