Oekraïne

De wereld is er vol van: de oorlog in Oekraïne. Die is inmiddels z'n vierde week ingegaan. De internationale krachtsverhoudingen hebben Poetin kennelijk genoodzaakt een daad te stellen. Hij is bang voor een mogelijk Navo-overwicht en hij wil niet dat de invloedssfeer van zijn land nog verder wordt ingeperkt. Ergens las ik dat hij als KGB-er in Dresden bij de val van de muur in 1989 getraumatiseerd is geraakt en er lijkt nu een obsessie te zijn om iets tegenover het verlies van toen te stellen of in elk geval verder verlies te voorkomen. Wat is waarheid? Er zijn er daarvan momenteel twee en ze staan lijnrecht tegenover elkaar. De ene ontketent een vreselijke oorlog en de ander probeert, eveneens gedreven door angst, nauwkeurig buiten de lijntjes van het conflict te blijven. Natuurlijk: deze angst is reëel, want niemand wil Poetin een nucleaire daad ontlokken. We plukken nu de vruchten van de vruchteloze wapenwedloop.

We zien de slachtoffers, maar de meeste van hen zullen we nooit te zien krijgen. Velen bieden hulp en nemen vluchtelingen op. Ineens is het dichtbij en staan goed en kwaad naast elkaar. Aan de St.-Georgkirche in Schmallenberg - Bad Fredeburg vond ik op 6-9-2016 dit doek:

Aan de St.-Georgkirche in Schmallenberg - Bad Fredeburg vond ik op 6-9-2016 dit doek.


Als land doen we veel om vluchtelingen op te vangen. Veel particulieren stellen ook eigen woonruimte beschikbaar. Het kwaad roept goede keuzes wakker. Maar één ding zit me dwars. Van huis uit leerde ik dat bidden helpen kan: bid en u zal gegeven worden. Mijn eigen ervaring is dat bidden om een doel te bereiken, bijvoorbeeld vrede in Oekraïne, niet helpt. Natuurlijk, het kan je het gevoel geven de oorlog en het lijden in zekere zin uit handen te hebben gegeven. Maar meer dan dat psychologische effect mag je van bidden niet verwachten. Ook niet als we als mensheid met z'n miljarden de sterren van de hemel zouden bidden. Wat ik moeilijk vind, is dat we als mensheid dit toch echt zelf moeten oplossen. En hoe onmogelijk lijkt dat waar beide kampen zich laten leiden door angst voor de ander.


- - -

Pagina geschreven 18-3-2022.