Handgebaren

Op mijn PC heb ik een map met meer dan 5000 foto's op schermformaat. Als de computer stilvalt, omdat ik ergens anders mee bezig ben, komt elke paar seconden een willekeurige foto uit deze reeks op mijn scherm voorbij. Vanmiddag werd ik bepaald bij deze, genomen 9-9-2010 in Opuwo, Namibië.

Twee straatjongens, de ene in net wat vuilere kleren dan de andere. Eén van hen had mij gemeld honger te hebben en gevraagd om brood. We waren bij de plaatselijke supermarkt en ik nam hem mee naar binnen. Een witbrood zocht-ie uit en een kuipje boter. Toen vroeg-ie om cola en toen ik niet snel genoeg reageerde, had-ie al een literfles in z'n handen en wist-ie dat het hem ging lukken. Of er ook broodbeleg nodig was, weet ik niet meer. Ik betaalde de Namibische dollars en de knapen werden aan de hand van de kassabon bij de uitgang door een security-beambte gecontroleerd.

Buiten vroeg ik of ik een foto mocht maken en dat werd deze. Wat opvalt, zijn de stoffige voeten, Maar achteraf valt nog iets op. Beide jongens maken een handgebaar. Beiden drukken ze de wijs- en middelvinger van de rechterhand tegen elkaar. De grootste jongen kijkt kennelijk ook naar z'n vingers. De kleinere heeft de tas met boodschappen. Je kunt de colafles door het plastic heen zien. Maar ... wat zeggen ze met die handen?

Opuwo, 9-9-2010

Opuwo, 9-9-2010

- - -

Pagina geschreven 12-11-2018.