Privacy

Ik moest nogal lang wachten vanwege een gesprek van een jongedame met de apothekersassistente over obstipatie. Je kunt proberen je voor zoiets af te sluiten, maar dat lukte me maar fragmentarisch. Ik vind het nu eenmaal moeilijk om dat wat ik hoor niet te horen. Morfineachtige medicijnen bevorderen obstipatie nogal, hoorde ik, en de middeltjes die ertegen gebruikt worden proberen de ontlasting wat meer vocht te laten vasthouden. Belangrijk als je op vakantie, in dit geval komende maand naar Sint-Petersburg, gaat, is om te zorgen dat je voor zo nodig wat bij je hebt. En dat is dan in de apotheek te koop. De assistente had overigens zelf ook ervaring in Sint-Petersburg en ook met obstipatie. Het was haarzelf echt te gek geworden toen ze op de wc merkte dat ze bijna moest overgeven. Maar ze had nog een tip voor geval van nood. Kijk in de wc van zo'n land naar iets van zeep en breng daarvan gewoon met de hand wat van onderen in. Want zeep prikkelt de darm en dat helpt. Klysma's werken volgens hetzelfde principe, zo begreep ik. Ach, personalia als naam en geboortedatum van de jongedame zal ik hier niet vermelden. Het is me kennelijk gelukt de naam niet te horen. Om de geboortedatum kon ik niet heen. Wel viel op dat de zoon van de assistente op dezelfde datum geboren bleek te zijn, naar ik meende te begrijpen was dat wel in een ander jaar.

Ik moet denken aan die keer toen ik bij mijn huisarts binnenstapte en hem naam en compleet adres noemde van een patiënt die kennelijk terminaal ziek was. Ik had er niet onderuit gekund het allemaal van de telefonerende assistente te horen. En die keer toen een cardioloog aan de balie nabij de wachtkamer in het ziekenhuis ook al strooide met personalia en ik achteraf het ziekenhuis een mail stuurde met wat ik ervan had onthouden. Waarop overigens welgemeende excuses volgden. En ik moet nog aan iets denken. De laatste jaren van mijn werkzame leven mochten we als Riagg-hulpverleners niet meer de naam van de cliënt noemen die we uit de wachtkamer wilden oppikken, maar werden we geacht zo nodig onze eigen naam te noemen in combinatie met de vraag wie er voor ons gekomen was.

Uiteindelijk ging de conversatie over obstipatie en vakantie nog door toen ik door een andere assistente geholpen werd. 'Ik moet hier niet te lang zijn', zei ik als eerste, 'want ik hoor zoveel verhalen.'

Ik zal de apotheek dit verhaal ook mailen. Want ik denk dat ze er daar hun voordeel mee zullen doen.

- - -

Pagina geschreven 12-2-2019.