Verbinding

Dwingelderveld, 2-9-2021

Van huis uit leerde ik dat wie God verlaten zijn als schapen zonder herder. Ik moet daar in deze tijd soms aan denken. De meeste mensen hebben houvast nodig, een richtlijn, waaraan ze zich vast kunnen houden. De overheid was voorheen zo'n houvast. En de kerk was dat voor velen ook.

Het vertrouwen in de overheid is dieper weggezakt dan ooit eerder, zo lijkt me. Dat leidt bij velen tot een ernstig wantrouwen aangaande hoe die overheid omgaat met de coronacrisis van dit moment. Wie veel houvast nodig heeft, kan met de huidige onzekerheden niet leven. De angst wordt te groot en dan is het verleidelijk mee te gaan in een simpelweg ontkennen van feiten die bron zijn van die onzekerheden. Zo wordt een eenmaal geboren waan snel door hele groepen mensen overgenomen. Dan is er weer duidelijkheid.

Veel kerkelijke groeperingen lijken hun beste tijd achter zich te laten. De kerk was een ander belangrijk houvast voor velen. Maar de wereld is kleiner geworden. We worden onherroepelijk allemaal geconfronteerd met anders gelovende groeperingen. Zekerheden kunnen daardoor afbrokkelen. Een geloof heeft de functie om antwoorden te geven op vragen die anderszins niet beantwoord (kunnen) worden. De duidelijkheid die geloof biedt, helpt de angst voor het onzienlijke en onverklaarbare te bezweren. Veel mensen verliezen wel hun geloof, maar vinden geen andere weg om onzekerheden en angsten te controleren.

Bij de bovenstaande foto moest ik denken aan de polarisaties in onze mensenwereld, de ontkenningen en de waanvorming die in mijn visie in de plaats treden van een overheid die je kunt vertrouwen en een kerk die de waarheid in pacht heeft. Soms denk ik dat de ene waan wordt uitgewisseld met de andere. Want misschien was de overheid wel nooit te vertrouwen en had de kerk helemaal geen waarheid in pacht.


- - -

Pagina geschreven 22-12-2021.