De sfeer was net te uitgelaten

Het vakantiehuis was in rep en roer geweest, die avond bij de warme maaltijd. Een aantal gezinnen en nog wat mensen waren getuige van een door de eetzaal rondkruipende blote dame. Honderd procent naakt was ze. Ze had niet op aanspreken gereageerd en zich bij aanraking krachtig stijf gehouden. Toch was het de leiding met een paar gasten samen gelukt om haar naar haar eigen kamer te brengen. Nu zat ze geknield, boven op haar bed, als in gebed. Het laken waarmee ze was toegedekt, had ze niet geaccepteerd. Ook nu was er niet te communiceren. Het vermoeden kwam bij me op dat ze op vakantie gegaan was zonder de nodige medicijnen.

De psychiater die dienst had, bleek haar te kennen en bevestigde even later mijn vermoeden: catatonie en mutisme in het kader van een chronische psychose. Ze had het vaker zonder medicijnen geprobeerd.

Toen ik bij de burgemeester de inbewaringstelling had gekregen, vroeg ik bij de politie om twee liefst vrouwelijke agenten, maar dat ging ze daar te ver en lukte dan ook niet. Vier mannen wisten mevrouw uiteindelijk in de ambulance te krijgen.

Ik heb achteraf nog even in de gemeenschapsruimte gezeten. Er leek totaal nog geen behoefte om te communiceren over het gebeurde. De sfeer was me te uitgelaten.

-

Pagina gemaakt 20-7-2017.