Collect call en telefoonfraude

Iedere keer weer zijn er op internet waarschuwingen voor bepaalde internationale telefoonnummers die je niet zou moeten opnemen. Veelal wordt onterecht de politie in deze berichten als bron genoemd. In principe is het ontvangen van een telefoongesprek gratis, behalve met een mobiel nummer buiten de EU. Alleen als je zelf terug gaat bellen, loop je risico op wangirifraude, dat is het kort laten overgaan van je telefoon door een buitenlands servicenummer met hoog tarief in de hoop dat je terug gaat bellen. Ga ervan uit dat je oproep acuut wordt aangenomen, terwijl je gewoon de wektoon blijft horen. Alles zal worden gedaan om het 'gesprek' zo lang als mogelijk te laten duren en zo vaak als mogelijk te laten herhalen.

De waarschuwingen zijn hoaxen, valse berichten dus. Maar er was tot 1-1-2013*) wel één manier waarmee het ontvangen van een bericht wel geld kostte: de collect call. Zo'n gesprek liep vrijwel altijd via een telefoniste die je om te beginnen vroeg of je het gesprek accepteerde. Een buitenlandse telefoniste zou een collect call aankondigen met 'collect call', 'payable à l'arrivée', 'transferred charge call' of 'R-Gespräch'. Soms was de collect call geautomatiseerd en hoorde je de door de beller ingesproken naam en kon je akkoord gaan door bijvoorbeeld 0 te drukken. Soms hadden beller en gebelde vooraf een cijfercode met elkaar afgesproken die dus getoetst werd om het gesprek te accepteren. Wilde je geen risico lopen, dan nam je gerust altijd de telefoon op, maar toetste geen cijfer(s). Collect calls zijn als gezegd per 1-1-2013 niet eens meer mogelijk.

*) Op internet lijkt het op diverse plaatsen dat vanuit het buitenland collect calls naar Nederland nog mogelijk zijn. Honderd procent uitsluiten kan ik de mogelijkheid vanwege de talrijke providers niet. Kpn meldt hier (gekopieerd en geplakt, 3-1-2017): De toegangsnummers voor Nederland Direct zijn sinds 1-1-2013 opgeheven. NB: Op 23-9-2018 verwijst deze kpn-pagina naar 0800-0101 voor binnenlandse collect calls. Dit nummer bestaat niet (meer). Op de pagina 'Algemene vragen over bellen' van mijn eigen provider (XS4All) lees ik (gekopieerd en geplakt, 3-1-2017): Kan er met Collect Call naar Bellen van XS4ALL nummers gebeld worden? Nee, dit is niet mogelijk. Wikipedia houdt het erop dat het (hier en daar?) nog wel mogelijk is. Mijn wijziging op de Wikipediapagina 'Collect call' in de zin van dat deze optie is komen te vervallen per 1-1-2013 werd (op 3-1-2017) verwijderd en dus geweigerd. Al met al niet bijzonder helder allemaal.

Nuttige site: fraudehelpdesk.nl

Pagina gemaakt 11-10-2016, laatst bijgewerkt 23-9-2018.