We willen niet

Onze wereld is gebouwd op de geldgod, de mammon om een oud woord te gebruiken. Steeds meer is alles wat we doen en laten geldgestuurd geworden. Wat het grote geheel betreft is duidelijk wat onze belangrijkste drijfveer en waarde is.

We ervaren het als onmogelijk om onze wereld te veranderen, oorlogen uit te bannen, dat wat de aarde ons geeft eerlijk te verdelen. We willen niet, zoveel is duidelijk. Het eigenbelang heeft ons in z'n macht. Als we zouden willen, zouden we kunnen ... oneindig veel meer dan we nu doen en in elk geval zoveel dat er jarenlang wereldwijd geen werkloosheid meer zou zijn. Dan zouden wel de eigen prioriteiten aan de kant moeten. Dan zouden we wereldburgers zijn en we zouden niet rusten voordat ieder mens recht zou zijn gedaan, zelfs ieder die zich ophoudt in grensgebieden.

Ik pleit ervoor dat we onszelf en elkaar duidelijk maken dat we dat niet willen, dat we onze rust en luxe niet op willen geven, dat we kiezen voor onszelf. Eerlijkheid daarover kon wel eens de eerste stap zijn.

- -

Pagina gemaakt 27-1-2017.