Woninginbraken

Het risico van woninginbraak is het grootst in wijken met sociale, fysieke en economische problemen. Het landelijk gemiddelde lag in 2015 op vijf inbraken per duizend inwoners. Eenmaal slachtoffer van inbraak, dan loop je de eerste tijd verhoogd risico op herhaling (na aanschaf nieuwe spullen).

De meeste inbraken gaan via de achterdeur, 36 procent. Inbraken gebeuren meestal overdag, onder werktijd. Dertien procent gebeurt 's nachts. Vooral met kerst, maar ook met oud en nieuw en op de koningsdag is het risico het grootst.

Preventie: grindpad, hond, verlichting en goed hang- en sluitwerk. Een inbreker haakt af als het langer dan drie minuten duurt om binnen te komen. Volgens sommige ex-inbrekers is sociale controle erg preventief: een inbreker ervaart aangesproken worden als intimiderend. In Tilburg halveerde het aantal inbraken als gevolg van WhatsApp-groepen.

Volgens het wetboek is het de burger toegestaan bij heterdaad de inbreker aan te houden, maar hij/zij mag niet onnodig geweld en geen wapens gebruiken, behalve uit noodweer.

- -

Pagina gemaakt 18-7-2017.