Incassoregels en -weigering

Incassomachtigingen zijn makkelijk. Maar wat als je het met een incasso niet eens bent?

Je kunt een afschrijving binnen acht weken in je persoonlijke bankomgeving storneren (terugboeken). Daar hoeft geen reden voor opgegeven te worden. Incasso's door kansspelen en loterijen zijn hiervan uitgezonderd.

Je hebt dertien maanden voor het doen van een melding onterechte incasso (MOI). Daarmee vorder je een incasso via de bank terug.

Je kunt je betaalrekening laten blokkeren voor alle incasso's of voor incasso's van bepaalde bedrijven. Op je persoonlijke pagina bij de bank vind je alle bedrijven die incasseren en je vindt geplande incasso's en eerste incasso's vanaf vijf dagen tevoren, zodat je betwiste incasso's al vooraf kunt weigeren. Als een bedrijf een incasso niet kan uitvoeren, is het overigens altijd verplicht je een betalingsherinnering te sturen.

Vanaf 1 september 2015 is het desgewenst zinvol alle bedrijven die mogen incasseren aan een persoonlijke goedkeuringslijst toe te voegen. Vraag de lijst aan bij je bank. De Europese incasso bestaat sedert 1-9-2014 en een jaar later zullen in het overzicht alle bedrijven die minimaal eenmaal per jaar incasseren zichtbaar zijn.

Pagina geschreven 31-5-2015.

- -