Een jointje

Ik zie hem in de crisisdienst. Havo afgemaakt en toen met vrienden op vakantie gegaan naar een zonnig eiland. Maar de jongen die van huis ging, zou niet als dezelfde terugkomen.

Erg bezorgd zijn de ouders. 'Hij is zichzelf kwijt en hij zegt dat hij zichzelf niet meer vinden kan. Hij slaapt niet meer, spookt de hele nacht door het huis. Hij wil bijna niet eten. Hij slaat met z'n hoofd op de tafel en tegen de deur. Als je vraagt wat er is, zegt-ie: Weet niet.'

Het is moeilijk communiceren met deze knaap. Hij maakt grommende geluiden. Dan mompelt-ie: 'Had niet moeten doen.' Ik moet mijn vraag naar wat hij niet had moeten doen een paar keer herhalen. Dat zegt-ie dat hij een joint gerookt heeft, samen met z'n vrienden. Dat-ie daar heel raar van geworden is in het hoofd en dat-ie stemmen hoort die zeggen 'Had je niet moeten doen' en 'Je moet dood.'

Het is duidelijk, de jongen is psychotisch. Mij besluipt steeds krachtiger een praecox-gevoel. Hij wil geen opname, wel medicijnen. Ik bel de psychiater en stel een flinke dosis voor. Want dit gaat zo niet goed!

Ik heb het meer dan eens gezien dat jonge mensen na een eerste of tweede joint psychotisch worden. Het is me duidelijk geworden dat sommige mensen zo gevoelig zijn voor hasj dat ze na gebruik schizofrenie ontwikkelen. Die er misschien zonder dat gebruik nooit zou zijn uit gekomen. Ik vind nog altijd dat daar maatschappelijk te weinig aandacht voor is.

- -

Pagina gemaakt 29-6-2017.