Een milliseconde

Bij wat opruimen kwam ik vandaag een knipsel tegen, een artikel van Sjaak Uitterdijk over de opwarming van de aarde. Ik geef de hoofdlijnen hier door, wetend dat vrijwel iedereen de redenering belachelijk zal vinden.

De aarde bestaat 4,6 miljard jaar, het mensdom ongeveer een miljoen jaar, d.w.z. 20 seconden op een tijdlijn van 24 uur die staat voor de 4,6 miljard jaar die de aarde bestaat. In de bestaanstijd van de aarde is er minstens vijfmaal een ijstijd geweest. De laatste duurt nog voort en loopt nu zo'n 30 miljoen jaar. In ijstijden kennen we koudere en warmere tijdvakken.

Sinds een jaar of 50 maken we ons zorgen over de opwarming, dat is gedurende de laatste 0,001 seconde op de genoemde tijdlijn van 24 uur.

Het opkomen en verdwijnen van ijstijden komt door veranderende sterkte van de zon. Niets wijst echter op invloed van de zon in de opwarming van de laatste 50 jaar. Ook het onderzoek hieromtrent betreft de genoemde milliseconde op de schaal van 24 uur.

De kern van de aarde is gloeiend heet. Wie kan zeggen of de uitstraling daarvan altijd gelijk is?

Vast staat dat hoe hoger het CO2-gehalte in de atmosfeer is, hoe hoger de temperatuur op aarde. Niet vast staat wat oorzaak is en wat gevolg. Als de zon invloed had in de op- en afgaande ijstijden, moet de daaruit voortvloeiende opwarming oorzaak zijn geweest van de CO2-toename. Het omgekeerde is echter ons uitgangspunt. En stel dat de CO2-toename toch oorzaak is van de opwarming, waardoor werden de grote variaties in die concentraties dan veroorzaakt in de voorbij 23 uur, 59 minuten en 59,999 seconden, toen de mens er geen invloed op kon hebben?

- -

Pagina gemaakt 18-9-2017.