PSD2, Payment Services Directive

Nog niet lang geleden kwam ING met het plan commerciële bedrijven inzage te geven in het betalingsverkeer van haar klanten. Het plan werd weggehoond. Hetzelfde gebeurde met het plan van pinbetalingverwerker Equens om gegevens over pinbetalingen te verkopen aan commerciële partijen. Toch komt het er van, maar dan met de restrictie dat de rekeninghouder zelf beslist welke partijen inzage in zijn of haar bankgegevens krijgen.

PSD1 kennen we sedert enige jaren. Een commerciële partij nestelt zich tussen je leverancier of dienstverlener en jezelf als klant. Betalingen lopen bijvoorbeeld via Ayden of via Mollie. Een extra commerciële partij dus, waar je als klant mee te maken krijgt. Ziekenhuizen en tandartsen bijvoorbeeld werken ook zo.

PSD2 is een Europees initiatief en verplicht banken om vanaf 13 januari 2018 informatie over je bankverkeer te delen met door jou zelf toegelaten derde partijen. De banken worden verplicht de informatie kosteloos aan die derden ter beschikking te stellen. Dat maakt allerlei financiële adviesdiensten, ook online, mogelijk. Meer partijen dus, die aan je zullen willen verdienen en je zullen bestoken met reclame om je daartoe te verleiden.

Vooralsnog zijn de banken niet blij met de nieuwe verplichting inzage in de betalingsgegevens van hun klanten te geven. Tot nu toe beveiligden ze die gegevens vooral. Straks moeten ze andere bedrijven toegang tot diezelfde gegevens geven. Hypotheekverstrekkers bijvoorbeeld kunnen straks toestemming van hun klanten eisen om inzage in hun betaalgegevens om zo te zien of ze hun zaakjes op orde hebben. Zonder toestemming geen hypotheek, kan zomaar de consequentie zijn. Naar verwachting zullen ook bedrijven als Facebook en Google trachten toestemming tot inzage in je bankgegevens te krijgen. Hoe duidelijk het verkrijgen van die toestemming in dat geval verwoord zal zijn, is daarbij nog de vraag.

PSD2 zal het ook mogelijk maken dat bedrijven namens jou betalingen verrichten. Geef je bijvoorbeeld een webwinkel toestemming, dan kan die winkel rechtstreeks van je rekening innen. Bijvoorbeeld iDeal krijgt daarmee concurrentie. En wellicht wil je wel je hele betalingsverkeer uit handen geven door alle rekeningen te laten sturen naar een bedrijf dat de betalingen namens jou zal gaan verrichten?

- -

Pagina gemaakt 31-8-2017.