Thorium

Onlangs zag ik op tv een item over thorium en kernenergie. Thorium is in 1828 ontdekt door de Zweedse chemicus Jöns Jacob Berzelius. Het element is vernoemd naar de Noorse god van de donder, Thor. Het wordt gewonnen uit steen en zand.

Thorium kent een behoorlijke lijst aan toepassingen, te beginnen met het kousje in de vroegere gaslampen. Het wordt ook gebruikt om de brekingsindex van glas te verhogen en om de ouderdom van fossielen te bepalen. Al lang is bekend dat het ook geschikt is als nucleaire brandstof, bijvoorbeeld voor elektriciteitsopwekking. Indertijd is gekozen voor uranium, dat veel grotere risico's in zich draagt en waarvan het afval, in tegenstelling van dat van thorium, gebruikt kan worden voor atoombommen.

Het grootste gezondheidsgevaar van thorium is de stof zelf: de alfastraling kan de huid niet doordringen, maar bij inname hoopt het zich op in de lever, milt, lymfeknopen en botten. De 'biologische halveringstijd' van thorium is ongeveer 22 jaar, wat in de praktijk betekent dat de alfastraling gedurende de rest van het leven schade toebrengt en daarbij de kans op leverkanker en leukemie verhoogt. Risico's zijn er dus zeker wel.

trefw.: thorium, kernenergie, uranium, plutonium, atoombom, alfastraling, halveringstijd

Site Gert Hardeman

Pagina gemaakt 7-11-2015

- -