TomTom met opnieuw de zwaar verouderde update

TomTom leert niet van fouten. Ik ontving een mail met een link voor een kaartupdate. In plaats van v950 die ik op dat moment had, kreeg ik toen v900 (van dec. 2012) op mijn TomTom. Exact hetzelfde gebeurde ook op 1-3-2015, toen ik via de link in de mail van toen van v940 naar v900 terug ging. Op 31-3-2015 vertelde een helpdeskmedewerker dat v900 van mijn eigen computer moest zijn gekomen, maar dit was incorrect, aangezien ik enkele dagen voor de update Windows opnieuw had geïnstalleerd: de harde schijf is toen geformatteerd en geherpartitioneerd. TomTom Home moest bij de update nog opnieuw geïnstalleerd worden.

Op 3-9-2015 vertelde de helpdeskmedewerker dat alle versies die ik ooit op mijn TomTom gehad heb steeds opnieuw aangeboden worden en dat ik zelf moet kiezen welke ik hebben wil. Ook dit is onjuist. Alleen de nieuwste versie wordt aangeboden en v900 van dec. 2012, maar de link in de aankondigingsmail volgend wordt de v900 op het scherm al aangevinkt en dus gedownload en geïnstalleerd. Ook ditmaal kon deze versie niet van mijn computer zijn gekomen, aangezien die defect is geweest en onlangs met een nieuwe ssd is uitgerust. TomTom zit, omdat ik een abonnement heb, niet in mijn back-up-schema. Bij het herstellen van de foute update kreeg ik op 3-9-2015 zelfs een tweede scherm, waarop mijn keuze in het eerste scherm voor v955 was terug veranderd in v900. Om uit je vel te springen gewoon! De helpdeskmedewerker legde me (voor het eerst) uit hoe ik via 'Meer info' het versienummer van de te downloaden kaart kan controleren, maar ik vind dat het niet zo mag zijn dat een gemaakte keuze in het volgende scherm toch weer is teruggesprongen naar de verouderde v900. Dat kostte me een extra keer installeren, wat bij mij (snelle quad core computer voor HD-videobewerking, ssd) toch meer dan een uur neemt, om welke reden dan ook, alhoewel die reden volgens mij in TomTom Home of het kaartje in mijn TomTom ligt. (Ik heb een 50 Mbit/sec. glasvezelverbinding en haal in de praktijk 48 Mbit en het ophalen van de kaart op zich gaat behoorlijk snel, ca. 1 minuut.)

Ik stelde het op prijs dat de TomTom-medewerker mij ditmaal liet zien hoe via 'Meer info' achter de te downloaden kaartopties het versienummer kan worden gecontroleerd, maar volstrekt onduidelijk bleef wat v900 nog op de TomTom-server doet en met welk doel die wordt aangeboden, voorgeselecteerd en na keuze van de nieuwste versie in het volgende scherm nogmaals wordt voorgeselecteerd.

Het bovenstaande heb ik TomTom gemeld toen me gevraagd werd hoe de service me was bevallen. Ik heb mijn mailadres erbij gezet en expliciet om reactie gevraagd, maar dat is kennelijk te veel moeite voor de TomTom-service. En dat is dus jammer. Mensen kunnen elkaar scherpen en zo van fouten leren. Als je maar leren wilt.

Tip: Contoleer je kaartversie via Instellingen, Wijzig voorkeuren en dan vijfmaal het pijltje naar rechts: Versie-informatie. De herfstversie 2015 heeft v955.*. Elk kwartaal terug in de tijd is het versienummer vijf eenheden lager: v950.*, v945.* et cetera.

Pagina geschreven 13-9-2015.

- -