Collectes en colportage: vergunning vereist!

Er wordt heel wat deur-aan-deur aangebeld in Nederland. Wilt u dit niet, dan kunt u een sticker bestellen bij nietaandedeur.nl, waarmee u aangeeft dat u geen collectanten en colporteurs aan de deur wenst.

Collectanten zamelen geld of goederen in. Zij moeten zich op verzoek legitimeren, in sommige gemeentes dienen ze een zichtbaar legitimatiebewijs op de kleding te dragen. Ze moeten een afschrift van de collectevergunning van de gemeente kunnen tonen. Als er geld ingezameld wordt, moet dit verplicht in afgesloten collectebussen gebeuren.

Mensen die op straat bijvoorbeeld donateurs proberen te werven of lidmaatschappen proberen te slijten, moeten een tijdelijke standplaatsvergunning van de gemeente kunnen laten zien.

Bij colportage op straat of aan de deur (het gaat hier om zo genoemde 'koop buiten de winkelruimte'), denk daarbij ook aan een aanbieding van een energiebedrijf, een (kerst)kaartenactie, aan huiskamerverkoopacties en aan georganiseerde bustochten, is altijd een gemeentelijke ventvergunning nodig. Bij aankopen vanaf € 50,- moet altijd een aankoopbon verstrekt worden. Aankopen vanaf € 50,-- en contracten, verkregen door middel van colportage, hebben een wettelijke bedenktijd van veertien dagen en er moet een voorgedrukte annuleringsbrief bij geleverd worden, waarmee de klant binnen die veertien dagen zonder opgaaf van redenen van de overeenkomst af kan. De colporteur moet verder altijd uit zichzelf een identiteitskaart laten zien en daarbij vertellen namens welk bedrijf hij u aanspreekt.
Soms geldt de bedenktijd niet: als je iets op maat laat maken, als je iets niet meer terug kunt geven, als je iemand inhuurt op een bepaalde datum en bij spoedreparaties.

Het is duidelijk dat bij deur-aan-deur- en bij straatacties de wet vaak niet wordt nageleefd. Ook duidelijk is dat in die gevallen slechts weinigen de politie inschakelen. Mogelijk heeft e.e.a. in onze gedoogcultuur ook bij de politie geen prioriteit.

Bij 'koop op afstand' (online of telefonisch of met een bestelbon bestellen) gelden de veertien werkdagen bedenktijd ook, behalve wanner iets specifiek voor u wordt gemaakt.

Pagina geschreven 23 januari 2011, bijgewerkt 28-5-2019.

- -