Betaling via eenmalige machtiging

De eenmalige incasso komt veel voor. Voor bedrijven is het een gemakkelijke betaalwijze. Eenmalige machtigingen worden rechtsgeldig door de handtekening, op papier dus! Zonder handtekening op papier moet een webwinkelier of bank betwiste overboekingen terugboeken.

Banken voeren de eenmalige incasso's ook zonder handtekening uit. Ze controleren pas als een afboeking betwist wordt.

Wat velen niet weten: eenmalige incasso's kunnen niet gestorneerd (indien betwist rechtstreeks via de bank teruggeboekt) worden. Om geld terug te krijgen, is een 'melding onterechte incasso' nodig en soms wil de bank dat de gedupeerde eerst bij degene die onterecht incasseerde, geld probeert terug te krijgen. (Bij doorlopende incassomachtigingen is de storneertermijn 56 dagen.)

Persoonlijk had ik tot tweemaal toe te maken met een energiebedrijf waar ik nooit klant ben geweest (ook nooit informatie heb ingewonnen) en dat bedragen van mijn rekening ging afboeken. Omdat ik met dat energiebedrijf niet zinnig kon communiceren, moest ik beide keren de geschillencommissie inschakelen, waarna het bedrijf mij naast het ten onrecht geïncasseerde ook het geschillengeld terugbetaalde.

Pagina geschreven 23 augustus 2011.

- -