Hoge provisie bij uitvaartpolissen

Aanbieders van uitvaartverzekeringen verstrekken vaak 'op een incorrecte, onduidelijke en mogelijk misleidende wijze informatie', constateerde de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Ze adviseerde minister Jan Kees de Jager van financiën om een provisieverbod voor uitvaartverzekeringen in te stellen. Provisiebedragen hangen af van de leeftijd van de verzekerde en ook van het verzekerde bedrag. Bedragen van rond de 500 euro of zelfs meer zijn hierbij gebruikelijk volgens onderzoek van de AFM. Verzekeraars zeggen dat de hoogte van de provisie onder meer wordt bepaald door het adviestraject dat wordt doorlopen. De AFM vindt dat veel verzekeraars veel te uitgebreid de tijd nemen om de cliënt te adviseren over de uitvaart zelf en betwijfelt of de verzekeraar wel de aangewezen persoon is om dat te doen.

Veel aanbieders gaan volgens de AFM uit van veel te hoge kosten van de uitvaart. Vaak worden 'onrealistische bedragen' van rond de 9000 euro genoemd, die kunnen oplopen tot 40.000 euro over twintig jaar, terwijl momenteel een gemiddelde uitvaart ongeveer 6500 euro kost.

Minister Jan Kees de Jager van Financiën wil vanaf 2013 de provisies op begrafenisverzekeringen verbieden. Drieduizend mensen die hun brood verdienen aan de verkoop ervan vrezen een flink stuk van hun inkomsten te verliezen. Mensen die een uitvaartverzekering afsluiten, moeten de provisie van de tussenpersoon straks apart afrekenen.

Vorig jaar kende Nederland 136.595 sterfgevallen, waaraan 715 begrafenisondernemers hun boterham verdienden. Zeventig procent van de Nederlanders heeft een uitvaartpolis tegen een gezamenlijke jaarlijkse premie van 600 miljoen euro. De gemiddelde verzekerde som is 7.000 euro. Wie de discipline daarvoor heeft, doet er mijns inziens echter goed aan zelf geld voor de eigen uitvaart opzij te zetten. Ook kan de eventuele overwaarde van het eigen huis daarvoor ingezet worden. En inmiddels kennen we de zogenoemde budgetuitvaarten, die niet meer dan 2.500 euro hoeven te kosten. De 'doe-het-zelver' kan voor 1.000 euro klaar zijn. Het is de uitvaartbranche zelf die de uitvaartkosten steeds verder doet stijgen.

Pagina geschreven 5 oktober 2011.

- -