Maakt Minister Verhagen 0900-tarief doorzichtiger?

Wat mij opvalt in de berichtgeving voorbije week over Verhages plannen met de 0900-tarieven is de onduidelijkheid in de pers daaromtrent. Inhoudelijk lees ik geheel tegenstrijdige berichten.

De Volkskrant meldt dat consumenten voortaan of een vast bedrag per gesprek betalen, of het tarief dat geldt voor nationale vaste nummers. Volgens de Volkskrant kan de regeling snel worden ingevoerd.

De NOS meldt simpelweg dat een telefoontje naar een 0900-nummer straks evenveel gaat kosten als een gesprek naar een vast nummer.

Rtl meldt dat consumenten voortaan of evenveel betalen als voor een gesprek met een vast nummer, of een vast bedrag voor het hele gesprek. Ook dat geen enkel 0900-servicenummer straks nog per minuut extra kosten in rekening mag brengen.

Gsmhelpdesk.nl heeft een ander verhaal. Volgens deze site adviseert Minister Verhagen de Tweede Kamer om naast een vast verkeerstarief, dat gelijk moet zijn aan dat van het bellen van een Nederlands nummer van een vaste of mobiele telefoon, een eenmalig vast tarief van maximaal € 1,30 per gesprek te rekenen voor het bellen naar een 0900 nummer. Hierdoor betalen consumenten dit maximale bedrag van € 1,30 per gesprek plús de normale telefoonkosten die zij normaal gesproken ook kwijt zouden zijn aan het telefoongesprek.

Het laatste bericht is het meest genuanceerd en zal, zo voorspel ik, het dichtst bij de waarheid zitten. Ik geloof er geen snars van dat een maatregel als deze snel zal worden ingevoerd. Evenmin geloof ik dat providers, zonder daartoe expliciet gedwongen te worden, gesprekken naar 0900-nummers die hetzelfde tarief hebben als gewone vaste nummers binnen de vooraf betaalde belbundels zullen opnemen. Niemand heeft het daar overigens over.

Pagina geschreven 29 januari 2012.

- -