Met TomTom op weg naar het ziekenhuis

Al eerder schreef ik over mijn kaartproblemen bij TomTom. Al heb ik altijd de nieuwste kaart, toch loop ik geregeld vast in een doodlopende weg of op een fietspad waar ik als automobilist niet mag komen. Dit gebeurt buitenaf, maar ook in het centrum van steden. En soms constateer ik dat het euvel na vier of meer kaartupdates nog immer optreedt. Zoals eerder beschreven, wil TomTom mij graag onbetaald in dienst als foutenverbeteraar. Ik heb dat op mijn apparaat ook een paar maal geprobeerd, maar moest concluderen dat die optie hopeloos slecht uit te voeren is, zodat ik van verdere pogingen af moest zien.

Soms moet een mens met spoed naar een ziekenhuis. Onlangs vervoerde ik op La Palma iemand met een gecompliceerd gebroken enkel naar het enige ziekenhuis op het eiland. Je hoopt in zo'n geval op een adequate navigator, maar TomTom liet me in de steek. Het begint al met dat het systeem een hele rij ziekenhuizen aangeeft, waaruit je dus moet kiezen, terwijl je ter plaatse niet bekend bent. Ik maakte gelukkig met 'Hospital Generale' de goede keuze, maar TomTom stuurde me, komend vanaf de andere kant van het eiland, toch nog op één punt het bos in, waar ik doodliep in een steegje met een hellingspercentage van 17 procent waar niet gekeerd kon worden. Zoiets vind ik dus beschamend slecht.

Gisteren moest ik in het Martiniziekenhuis in Groningen zijn. Dat moest toch lukken, nietwaar? Toch niet. Mijn TomTom liet me eerst kiezen uit 26 ziekenhuizen in Groningen, opgedeeld over vijf pagina's. Ik koos op pagina 1 voor het Martiniziekenhuis dat ik daar zag staan. Dat bracht me in een oude woonwijk, waar TomTom me niet bestaande straten wilde laten inrijden. Ter plekke informerend, bleek dat op een groot bouwterrein jaren geleden het oude Martiniziekenhuis had gestaan. Toen ik achteraf verder in mijn TomTom zocht, vond ik op één van de vervolgpagina's nog een tweede Martiniziekenhuis. Ik weet niet of die optie me ter plaatse zou hebben gebracht. Maar waarom, als ik zoek op 'Nuttige plaats' in plaats Groningen en dan op ziekenhuis, waarom dan 26 ziekenhuizen, terwijl er maar twee zijn? In het telefoonboek vind ik die twee als ik op 'ziekenhuis' zoek wel netjes terug, samen met nog een dierenziekenhuis.

Steeds opnieuw vraag ik me door de jaren heen af wat de zin is van een abonnement op updates bij TomTom. Inderdaad, hoofdroutes worden redelijk snel bijgewerkt, maar verder ... moet je als gebruiker echt met de gekste fouten rekening houden, ook als je met spoed naar een ziekenhuis moet. Juist op dat punt zou je toch extra zorg verwachten?

PS 11 juli 2012: Ik heb de link naar dit stukje op 15 juni naar TomTom gemaild met de vraag daarop te willen reageren. Helaas heeft TomTom totnutoe niet gereageerd. Mocht er toch nog reactie komen, dan zal ik die hieronder vermelden.

PS maart 2017: Deze maand constateerde ik op La Palma dat de (nieuwste) kaarten van TomTom daar nog immer niet bruikbaar zijn. Belachelijk slechte navigatie, ook naar ingegeven coördinaten. Probleem is dat veel ooit bestaande doorgangetjes al vele (zeker tientallen) jaren niet meer toegankelijk zijn en sommige hoofdroutes niet bekend. Ik heb dezelfde routes ook geprobeerd met de app Here WeGo op de telefoon. Dat levert veel minder lachwekkende situaties op, maar werkt hier in feite ook niet echt goed. Duidelijk is dat het meenemen van de TomTom naar La Palma niet zinvol is.

Pagina geschreven 15 juni 2012, laatst bijgewerkt 24-3-2017.

- -