Postcodeloterij-lamp geeft de geest

In oktober 2009 kreeg iedere deelnemer aan de postcodeloterij een led-lamp cadeau. Zie hier. Mijn exemplaar gaf gisteren de geest, na ruwweg 12.000 uur gebrand te hebben. Enkele conventionele spaarlampen (Philips) hielden het voorheen in hetzelfde armatuur aanzienlijk langer vol. Duidelijk dat in mijn geval de beloofde levensduur, die meer dan acht jaar had moeten zijn, nog niet voor de helft is gehaald.

PS 14 september 2012: Ik heb de postcodeloterij vorige maand over het bovenstaande ingelicht met een link naar deze webpagina. Men berichtte mij als volgt: 'Wij hebben het doorgegeven aan onze afdeling Prijzen. U krijgt zo spoedig mogelijk bericht thuisgestuurd of de afdeling neemt contact met u op, telefonisch of per e-mail.' Dat gebeurde allemaal niet, maar vandaag ontving ik van de loterij een doos met vier nieuwe led-lampen, zelfde type van indertijd, maar nu staat er op de verpakking dat de lamp 350 lumen lichtopbrengst heeft en wordt hij in de meegestuurde brochure vergeleken met een gloeilamp van 40 Watt. De lichtkleur is beter dan die van mijn eerste postcodelamp, maar blijft aan de blauw-groene kant. Iemand die hier op bezoek was, noemde de kleur 'vies'. De lampen zijn dan ook niet in de woonkamer te gebruiken. Een begeleidend schrijven was er niet bij de zending, zodat ik niet weet of dit gebaar een reactie is op mijn mail of een nieuwe loterijprijs.

PS 30 november 2012: De eerste van de vier postcodelampen heeft de geest gegeven, na aanzienlijk minder dan 1.000 branduren.

PS 7 november 2016: De derde van de vier postcodelampen gaf vandaag de geest. Deze lamp kan niet meer dan 100 uur geband hebben. Was geplaatst in een kelderruimte die soms wekenlang niet betreden wordt. Door een verklikkerlampje in de hal wordt wel aangegeven als het licht is blijven branden. Dat is dus niet gebeurd. Inmiddels gebruik ik vrijwel overal in huis led-licht. Het licht van de huidige lampen is beter van kleur geworden, de prijs redelijker, maar over de kwaliteit van het product kan ik dus nog niet pochen. Met deze lamp is het weer als wat ik met één op vijf led-lampen (van verschillende merken) meemaak. Ze werken te korte tijd goed. Daarna gaan ze wel aan, maar na enkele minuten gaan ze knipperen en even later uit. Vervolgens gaan ze af en toe een paar minuten branden, daarna weer knipperen en weer uit. Na een paar uur wachten gaan ze helemaal niet meer aan.

Pagina geschreven 6 augustus 2012, PS 14-9-2012, 30-11-2012, 7-11-2016.

- -