Led-verlichting en brommende spaarlampen

Zie ook hier.

Veel ervaring heb ik (in 2012) nog niet met led-verlichting. Mijn postcodelamp gaf het na 12.000 branduren op, dus op eenderde van de beloofde levensduur. Een vervangend exemplaar hield er ver binnen 1.000 branduren mee op. En ik kocht een ledlampje met fitting GU10, bij de Gamma. Net als de postcodelamp zou het warm-wit licht moeten geven, maar stak het opvallend blauwig af in vergelijking tot ouderwets lamplicht. Dit lampje hield het nog geen 1.000 branduren vol, minder dan z'n meer stroom gebruikende halogeen-broertjes. Daarbij de prijs van led-lampen in ogenschouw nemend, kan ik niet anders dan concluderen dat ik er nog niet aan toe ben.

Im de Consumentengids van mei jl. prijst de Consumentenbond de Toshiba E-core led-lamp, die voor elke Watt 77 lumen lichtrendement zou geven en tevens de eerste led-lamp bleek die het beloofde rendement ook tijdelijk waarmaakte. Na 2.000 branduren was dat rendement echter met 30 procent teruggelopen. De lamp kost € 46,-. Er is niet getest hoe lang de lampen blijven branden.

Er is nog iets anders met spaarlampen. Ik heb door de jaren heen met diverse soorten 'gewone' spaarlampen geprobeerd een 100-Watt-gloeilamp te vervangen. Al deze (merk)lampen gingen na vrij korte tijd een hinderlijke bromtoon geven, waardoor ze onbruikbaar werden. Ook tl-lampen geven soms een bromtoon, maar de (zwaardere) spaarlampen deden deden dat veel storender. Het valt me op dat ik over dit euvel in geen enkel onderzoek lees.

Pagina geschreven 18 augustus 2012, laatst bijgewerkt 30 november 2012.

- -