Kopieën paspoort, rijbewijs en ID-kaart: let op!

17-3-2020: Er is een overheidsapp 'KopieID' voor het maken van een kopie van je identiteitsbewijs. Hierop zijn onnodige gegevens en de pasfoto onzichtbaar te maken.


5-11-2018: Meld identiteitsfraude altijd bij het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude (088-9001000) en doe aangifte. Blokkeer eventueel tijdelijk creditkaart en/of bankpas als daar misbruik van is gemaakt.

10-2018: Een Europese regelgeving zou toe te juichen zijn. Hotels hoeven volgens Nederlandse regels slechts soort ID en nummer te noteren. In Italië hield mijn hotel staande dat men door de politie verplicht was een kopie van het paspoort te maken.


Voorkom identiteitsfraude!

Steeds meer wordt gevraagd om een kopie van paspoort, ID-kaart of rijbewijs, bijvoorbeeld bij het afsluiten van een telefoonabonnement, het openen van een spaarrekening of het inchecken in een hotel. Steeds meer wordt van zulke kopieën misbruik gemaakt (identiteitsfraude) en steeds meer mensen worden slachtoffer. De overheid adviseert kopieën altijd als zodanig te kenmerken met het woord 'kopie', de naam van bedrijf of instelling aan wie de kopie verstrekt wordt en de datum van afgifte aan dat bedrijf of die instelling.


24-1-2014: Identiteitsfraude neemt toe. Weet dat het in veel gevallen niet is toegestaan om een ID-bewijs te vragen en nog vaker niet om een kopie te vragen of te maken! Een politieambtenaar, een toezichthouder en een conducteur mogen naar je identiteitsbewijs vragen als daar een geldige reden toe is. Het lijkt voorts van belang bij het afgeven van een kopie van paspoort, identiteitskaart of rijbewijs om het burgerservicenummer (bsn, het vroegere sofi-nummer) onleesbaar te maken. Het nummer staat op de identiteitskaart zowel op voor- als achterzijde en op de pagina met persoonsgegevens in het paspoort nog een keer extra in de strook rechtsonder. Alleen overheidsinstellingen, zorginstellingen, banken, levensverzekeraars, werkgevers en notarissen hebben het wettelijke recht het bsn te gebruiken bij gegevensuitwisseling. Anderen (o.a. hotels, autoverhuurbedrijven, telecombedrijven) hebben niet met het bsn van doen. Het zou voldoende moeten zijn het soort legitimatiebewijs en het nummer ervan op te laten schrijven, bijvoorbeeld: 'Paspoort, NWLFR3706'.

Pagina geschreven 10-4-2013, laatst aangevuld op 4-9-2020.

- -