Het zijn rotdingen

Misschien heeft de Action ze in de aanbieding gehad, die toeters met een soort spuitbuisje voor de luchtstroom eraan. Alhoewel, ik zie ze ook met handmatige knijpbediening, zoals bij zo'n ouderwetse knijpkat. Ik vind het rotdingen. Rot vanwege het lawaai dat me na een poosje op de zenuwen werkt. Net als wanneer een buurman met een kettingzaag bezig is of de gemeente met een batterij bladblazers, heb ik de neiging mijn jas en schoenen aan te doen en weg te vluchten, in de hoop dat het voorbij zal zijn als ik terugkom. Ik vlucht geregeld om lawaai mijn huis uit. Als het niet te doordringend is, beperk ik me tot mijn oordoppen.

Natuurlijk: het is speelgoed. Maar in mijn ogen wel bijzonder asociaal speelgoed. Je hoort die krengen drie straten ver, als het niet nog verder is. Ze zijn zo doordringend dat je (dubbele) ramen sluiten ze niet buiten houdt. Waar ik woon, is men geneigd alles gelaten over zich heen te laten komen en af te wachten, ook als men geïrriteerd raakt. Soms is dat goed, soms is het slap. Als iets je bijzonder irriteert, moet je er wat aan proberen te doen, vind ik. Anders neem je jezelf, maar ook de veroorzaker van je hinder, niet serieus.

Ik heb deze maand nu een paar keer, na enkele uren afwachten, zo'n kind aangesproken. Dan zijn ze heel timide en lijken te begrijpen wat je bedoelt als je uitlegt dat het geluid irriteert en dat het wel drie straten ver te horen is en als je vraagt om het liever in huis te gebruiken met de ramen goed dicht, zodat anderen niet gedwongen zijn het te horen. Op deze wijze heb ik net een kind op een honderd meter van mijn huis weten te stoppen.

Maar daar blijft het niet bij. Ouders krijgen het verzoek van de lastige buurtbewoner te horen van hun kind en vinden dat dan kennelijk onzin. Want de kans blijkt groot dat hetzelfde kind na een paar dagen gewoon weer terug is, iets aarzelender misschien en iets verder uit mijn buurt.

Niemand hoeft mij te vertellen dat ik (over?)gevoelig op prikkels reageer. Dat is me bekend. Maar ik weet ook dat ik daarin lang niet alleen sta. Dat er heel wat tranquillizers en sedativa gebruikt worden om de prikkels van onze maatschappij gedempter te doen binnenkomen.

Pagina geschreven 30-11-2013.

- -