Roamingkosten binnen Europa vervallen juni 2017

Nieuwste wijziging
NB Per 15-5-2019 geldt het maximumtarief van 19 ct. per minuut excl. btw voor alle telefoontjes (vast en mobiel) binnen de EU, zowel in abonnement als prepaid. Ook voor je Nederlandse mobiel als je vanuit Nederland belt! (gecheckt 28-4-2022) Een sms mag dan maximaal 6 cent kosten excl. btw. Providers gebruiken de wijziging kennelijk om tarieven te verhogen. De mijne (XS4All) verhoogt het tarief (op vast) van 13 naar 23 cent per minuut (incl. btw). Tegelijk stijgt het tarief naar een grote groep landen buiten de EU (56 landen, bijvoorbeeld Zuid-Afrika) van 13 naar 30 cent per minuut.

Verblijf buiten de EU? Koop eventueel ter plekke een prepaid simkaart. Soms is i.v.m. misdaadbestijding je paspoort daarbij nodig. Je kunt die simkaart gewoon in je telefoon gebruiken. Je apps, ook WhatsApp, gebruiken dan data van de buitenlandse provider op je Nederlandse nummer. Je blijft dus via WhatApp op je Nederlandse nummer bereikbaar. Doe je Nederlandse simkaart in een beltoestel, zodat je wel eventuele verificatiecodes kunt blijven ontvangen en kunt zien of iemand contact met je zoekt. Weet, als je je Nederlandse simkaart wel gewoon gebruiken wilt, dat Nederlandse providers allemaal belachelijke prijzen berekenen. Zet je mobiele data uit en gebruik alleen wifi. Neem geen telefoonoproepen aan en zorg voor de zekerheid dat je voicemail dat ook niet doet. Bij sommige Nederlandse providers is het mogelijk een bundel vooraf te kopen. Dan weet je waar je aan toe bent. Ga niet buiten die bundel.


Europa
Het Europees Parlement heeft op 15-7-2015 een pakket telecomhervormingen aangenomen. Per 15 juni 2017 komt er daardoor een einde aan de extra kosten voor bellen en internetten in andere Europese landen. Na die datum zal dat in de bundels die ook in Nederland gebruikt worden, verrekend worden. Per 30-4-2016 is er nog een tariefverlagingsronde: vanaf dan mag een telefoongesprek binnen de EU maximaal 5 cent per minuut extra kosten en een sms versturen maximaal 2 cent. Een Mb data mag dan maximaal 5 cent meer gaan kosten dan bij gebruik binnen Nederland.

PS 12-4-2016: M.i.v. 30-4-2016 bedragen tarieven voor bellen in en vanuit een ander EU-land naar een EU-land maximaal het tarief dat je in Nederland zou betalen plus een opslag. Voor bellen is de opslag 5 ct. per minuut, voor gebeld worden 1 cent en voor versturen enkelvoudige sms 2 cent. De opslag voor data wordt maximaal 5 ct. per Mb. Per 15-6-2017 vervallen deze opslagen en worden de tarieven binnen Europa gelijk aan die binnen Nederland.

PS 22-9-2016: Na het vervallen van de extra roamingkosten (15 juni 2017) mag de telecomaabieder bij aangetoond misbruik in de zin van gedurende het jaar vrijwel uitsluitend vanuit het buitenland bellen een boete in rekening brengen van 4 cent per belminuut, 1 cent per sms en 0,85 cent per Mb. Gesteld wordt echter dat in het buitenland werken of studeren niet tot deze boete mag leiden. Het telecombedrijf zal het misbruik moeten aantonen.

PS 11-8-2017: Let op in landen als Zwitserland, Noorwegen, Turkije, Liechtenstein, IJsland, Monaco, Andorra, Gibraltar en straks ook Groot-Brittannië. Check of je provider daar al dan niet gratis roaming biedt.
Let op aan boord van veerboten (ferries) en cruiseschepen. Je maakt zomaar via het maritieme netwerk gebruik van een satellietverbinding die niet onder de EU-regeling valt en je zult je Mb's in dat geval duur moeten betalen.

PS 13-8-2018: In juni jl. hebben Europees Parlement en Europese Raad overeenstemming bereikt over maximum-telecomtarieven binnen de EU. Voor zover ik begrijp geldt dit voor vast en mobiel (dus ook met mobiel vanuit NL bellen naar ander EU-land). Bellen maximaal 19 ct./min. en sms max. 6 ct. Ingangsdatum mij onbekend en (nog) niet te vinden.

Ps 14-11-2018: Per 15-5-2019 geldt het (hierboven bij 13-8 al genoemde) maximumtarief van 23 ct. per minuut incl. btw voor alle telefoontjes (vast en mobiel) binnen de EU. Voor je Nederlandse mobiel dus van toepassing als je vanuit Nederland belt. Een sms mag dan maximaal 7 cent kosten.

Pagina geschreven 3-4-2014, laatst bijgewerkt 15-5-2019.

- -