Terrasprijzen flink verhoogd

De Consumentenbond publiceerde een onderzoekje naar Nederlandse terrasprijzen voor drankjes. Mij was zelf al opgevallen dat die wel 30 procent hoger liggen dan vorige zomer. Toen werd nog geregeld koffie geschonken voor twee euro en zelfs minder per kop. Deze zomer liggen de prijzen die ik hiervoor (op twintig achtereenvolgende terrassen) betaalde gemiddeld op € 2,30 met een uitschieter van € 2,95 voor een gewone kop zwarte koffie in een plattelandsgemeente. Vorig jaar heb ik geen bonnetjes bewaard, maar als mijn herinnering klopt, lag het gemiddelde toen onder twee euro. Dertig procent duurder dus.

In het onderzoek van de Consumentenbond van april/mei jl. (volgens mij zijn sedertdien diverse prijzen verhoogd) is Amsterdam het duurst van de tien onderzochte steden en Zwolle het goedkoopst, verschil: Amsterdam 18 procent duurder voor drankjes dan Zwolle. Wat in dit onderzoek verder opviel, was dat er in 's-Hertogenbosch, in dit onderzoek op één na de duurste stad, bij zeven van de elf bezochte locaties geen prijskaart op de tafeltjes lag en dat die bij navraag ook niet alsnog gebracht werd.

P.S. 14-7-2014: Inmiddels merkte ik dat in het westen de prijzen gemiddeld hoger liggen. Op verschillende plaatsen betaalde ik vorige week € 3,- rond voor een kop koffie. Ik zie overigens niet dat deze zaken niet zouden lopen. Integendeel ... Ik wilde dat ik een staatje kon maken van de gemiddelden over de jaren vanaf zo 1990. Want f 6,60 voor een kop koffie (ja, ik reken soms nog om!) is niet goedkoop.

Pagina geschreven 5-7-2014, aangevuld 14-7-2014.

- -