Koop buiten Europa een simkaartje ter plaatse!

Zojuist een maand Zuid-Afrika gedaan. Sms'jes met mijn MTN-simkaart kwamen in Nederland, net als tijdens bezoeken in vroegere jaren, niet binnen bij T-Mobile-abonnees. Ik neem aan dat in tegenovergestelde richting evenmin zou zijn gelukt. Koop in Zuid-Afrika vooral een prepaidkaartje om naar Nederland te bellen. Mijn provider (Simyo) rekent voor bellen naar Nederland € 2,54 per minuut, af te rekenen per minuut. Eenenzestig seconden bellen of gebeld worden kost zo al € 5,08. Met een standaard prepaid MTN-simkaart (dus zonder toegevoegde optie) belde ik voor € 0,07 per minuut naar Nederland, af te rekenen per seconde. Gebeld worden (bijvoorbeeld vanuit Nederland via belgigant.nl voor 5 cent per minuut) is dan gratis. Eenmaal gebruikte ik per vergissing mijn Nederlandse nummer: Drie minuten en dertien seconden kostten me zo € 10,16, terwijl hetzelfde telefoontje met MTN € 0,23 zou hebben gekost. Ook sms'en (dus niet naar T-Mobile-abonnees!) is met MTN heel voordelig.

Koop je kaartje (voor minder dan een dubbeltje) in een telefoonwinkel van MTN. Een Vodacomkaartje kan ook. Vaak zijn in Pick 'n Pay-supermarkten ook MTN-kaartjes verkrijgbaar en (met hulp) te activeren. Elke opwaardering levert bij aankoop van het kaartje in Pick 'n Pay nog 10 procent extra tegoed op ook. De service bij Pick 'n Pay is in mijn ervaring heel veel beter dan in de MTN-winkel. Je wordt geregistreerd i.v.m. criminaliteitsbestrijding (paspoort) en men wil een bewijs van een (tijdelijk) verblijfadres hebben. Dat zal meestal wel te geven zijn, lijkt me. Twee jaar geleden was het bellen met Vodacom wat duurder dan met MTN, maar nog altijd zeer lucratief gezien de Nederlandse tarieven. Opwaardeercodes ('airtime') zijn in alle supermarkten aan de kassa verkrijgbaar (op de kassabon). Bij MTN waardeer je op door *141*16-cijferigecode# te bellen. Beltegoed checken: *141#. Ditmaal voor het eerst heeft een standaard prepaid MTN-kaartje ook roaming in Nederland (kpn-netwerk). Gebeld worden kost dan € 0,28 en zelf bellen (wereldwijd) € 0,70 per minuut.

Ik kocht voor 149 Rand (ca. € 10,50) ook nog een MTN-simkaartje met 1 Gb. internetdata (plus 1 Gb. extra in de nachtelijke uren en 30 dagen geldig) en had daar op met mijn laptop goede ervaringen mee.

Zie ook hier.

Pagina geschreven 29-9-2014.

- -