Blindedarm en parkinson

Uit Zweeds onderzoek van 52 jaar patiëntgegevens van 1,7 miljoen Zeden met en zonder blindedarm lijkt een samenhang duidelijk te worden tussen de ziekte van Parkinson en de blindedarm. Wie jong de blindedarm is kwijtgeraakt, lijkt 19 procent minder kans te hebben later parkinson te krijgen. Woon je op het platteland, dan is de kans zelfs 25 procent minder. En ontstaat die ziekte toch, dan is dat gemiddeld 3,6 jaar later.

Veel parkinsonpatiënten hebben al jaren last van obstipatie. Uit deze studie blijkt dat de ophopingen van het eiwit alfa-synucleïne in de blindedarm bij iedereen voorkomen. In de hersenen kunnen dit soort ophopingen parkinson veroorzaken.

De blindedarm bepaalt mede de samenstelling van de bacteriën in de darmen. Het zou kunnen dat bepaalde bacteriesamenstellingen de vorming en verspreiding van zieke eiwitten stimuleren. De blindedarm is ook een aanjager van het immuunsysteem als er gifstoffen in het lichaam binnendringen. Een poging van het lichaam gif te neutraliseren, zou kunnen ontsporen in een verspreiding van zieke eiwitten.

Pagina gemaakt 12-11-2018

- - -