Bisfenol A

Update 24-5-2016:
In 'Medisch Contact' wordt gewaarschuwd voor Bisfenol-A in infusen, beademingsslangen en maagsondes. Deze materialen bevatten ook hormoonverstorende stoffen, vooral pvc (polyvinylchloride), dat berucht is om z'n weglekkende werking. DEHP, een weekmaker die plastic soepel maakt, kan de bloedbaan of de longen binnen lekken, wat vooral schadelijk kan zijn voor ongeboren baby's en jonge kinderen. In het artikel wordt gewezen op de opmerkelijke toename van hormoongerelateerde kankers als borstkanker en zaadbalkanker. Ook obesitas, astma en adhd worden aan hormoonverstoorders gekoppeld. Je kunt niet om de stoffen heen, omdat ze bijna overal in zitten.

(oorspronkelijk bericht:)
Bisfenol A (BPA) is weer eens in het het nieuws. De stof zit in allerlei coatings van verpakkingen van voedingsmiddelen, denk aan dranken en conserven, maar ook in waterkokers, magnetronbakjes, broodtrommels, sommige waterleidingen, drinkbekers en kassabonnen. Ongemerkt krijgen we er kleine hoeveelheden van binnen. Maar Bisfenol A is een hormoonverstorende stof, die met name de vrouwelijke hormonen van slag kan brengen. Zwangere vrouwen en kinderen zullen als eersten schade lijden, zo wordt verwacht. In diverse landen is de stof verboden in verpakkingen bedoeld voor baby's en jonge kinderen en Frankrijk verbiedt het nu in alle voedselverpakkingen.

De vrees bestaat dat we nu nog maar het topje van een ijsberg kennen en dat we misschien alles bij elkaar veel te veel van deze stof binnenkrijgen.

Zie ook hier.

Pagina gemaakt 11-2-2016, update 24-5-2016

- - -